За вивчення історії ОУН-УПА тепер затримують спецслужби?

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 9.09.2010 12:41 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11383

8 вересня у Києві на 14 з половиною годин було затримано історика-дослідника визвольного руху, директора Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» (Львів) Руслана Забілого.

Як повідомив прес-центр Центру досліджень визвольного руху, історика затримали за роботу з розсекреченими документами, пише ZAXID.NET.

Затримання директора Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» Руслана Забілого представниками СБУ – це «бєспрєдєл».

Так вважає екс-директор архіву СБУ Володимир В’ятрович.

«Пана Забілого затримали і вилучили в нього ноутбук із зовнішнім жорстким диском. За офіційним приводом, на них ніби містилися документи під грифом «цілком таємно». Насправді ж там є лише давно розсекречені документи, що стосуються національно-визвольного руху – документи, які я вже неодноразово оприлюднював в час, коли очолював архів СБУ», - повідомив Володимир В’ятрович у коментарі для ZAXID.NET .

«Діюча влада перейшла до залякування істориків, які займаються вивченням УПА і національно-визвольного руху. Це – повний бєспрєдєл. Немає гарантії, що скоро вони не будуть ходити по квартирах істориків і вилучати в них персональні комп’ютери. СБУ починає бавитися у 37-ий рік», - додав він.

«Очевидно, що ми оприлюднимо ці факти і звернемося до світової спільноти», - пообіцяв В’ятрович.

У коментарі УНІАН Р.Забілий повідомив, що співробітники СБУ без його дозволу вилучили у нього ноутбук та два жорстких диски, де зберігався весь масив матеріалів, який стосувався діяльності ОУН-УПА.

“Співробітники СБУ дозволили мені зробити два дзвінки дружині, та, вимагаючи віддати матеріали з комп’ютера, радили подумати про сім’ю”, - повідомив науковець.

Р.Забілий також повідомив, що співробітники СБУ, серед іншого, запитували його, як він ставиться до Голодомору, чому він займався темою УПА, та радили піти працювати шкільним вчителем.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.