МОЗ запровадило обов’язковий щорічний медогляд громадян

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 9.09.2010 12:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11384

Міністерство охорони здоров’я в середу оприлюднило наказ про запровадження обов’язкового щорічного медичного огляду громадян. Проти тих, хто не пройшов медогляд, запровадять каральні санкції?

У такий спосіб у МОЗ розраховують одержати уявлення про стан здоров'я населення, повідомляє "Комерсант-Україна".

У міністерстві також відзначають, що диспансеризація може бути запроваджена вже в 2011 році, і не виключають, що щодо осіб, які пред'явили фальшиві довідки про її проходження, будуть застосовані санкції.

Втім, лікарі відзначають, що в демократичному суспільстві буде складно зобов`язати громадян пройти обов`язковий медогляд. Наказ вступить в дію тільки після реєстрації в Мін`юсті.

Передбачається, що дільничний лікар буде планувати медогляди всіх громадян, що проживають на території обслуговування поліклініки, і вести персоніфікований облік тих, хто пройшов диспансеризацію.

У рамках медогляду обов'язковими будуть вимір росту, ваги, артеріального тиску, перевірка гостроти слуху і зору, аналіз крові і сечі, рентген грудної клітки, маммографія й ультразвукове обстеження простати для чоловіків.

Результати досліджень будуть записуватися в спеціальну анкету, розроблену Мінздравом.

Як відомо, зараз диспансеризацію або профогляд проходять діти в дошкільних установах, школярі, студенти, співробітники шкідливого виробництва, а також вагітні і чорнобильці. Але в Мінздраву вважають, що найчастіше вона проводиться формально - люди просто беруть довідки зі штампами "Здоровий", не знаючи стану свого здоров'я.

Як повідомила виданню заступник директора департаменту розвитку медичної допомоги МОЗ Зоя Крушинська, за допомогою загальної диспансеризації відомство розраховує одержати реальну картину про стан здоров'я українців: "Медогляди будуть проводитися серед усіх вікових груп.

В областях планується створити виїзні бригади, що будуть проводити диспансеризацію жителів сіл".

За словами пані Крушинської, зараз наказ проходить реєстрацію в Мін'юсті, після чого набере сили.

"За попередніми підрахунках усеукраїнська диспансеризація обійдеться приблизно в 6 млрд грн. Після того як ця цифра буде погоджена в Кабміні, почнеться реалізація програми",- додала Крушинська, відзначивши, що диспансеризацію населення можна чекати вже в 2011 році.

За словами заступника голови громадської ради при Мінохоронздоров`я Андрія Гука, стимулювати населення проходити медогляди передбачається різними способами: "Наприклад, люди, що не пройшли диспансеризацію, не зможуть брати участь в програмі реімбурсації, розробленою Мінохоронздоров`я. Ця програма передбачає часткову компенсацію засобів, витрачених на медикаменти вітчизняного виробництва, перелік яких буде встановлений міністерством". Гроші за медикаменти планується повертати або за місцем роботи, або у вигляді податкових пільг, а за фальшиві довідки будуть введені окремі санкції.

"Якщо у пацієнта буде виявлено хронічне захворювання, не вказане в довідці про диспансеризацію, лікар і пацієнт нестимуть рівну відповідальність за підробку документів", - додав пан Гук.

Введення каральних санкцій одночасно із загальною диспансеризацією минулого року пропонував екс-міністр охорони здоров`я Василь Князевич: законодавчо обмежити можливості тих, хто не пройшов медогляд, в страхуванні, кредитуванні, при прийомі на роботу і навчання.

Цікаво, що ні колишнє, ні нинішнє керівництво Мінохоронздоров`я не переймалосяя питанням: хто оплачуватиме людям відсутність на роботі в дні проходження обов`язкового медогляду.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.