Тепер кожен зможе мати власну оборонку, бо проффесіоналам ВПК не потрібен

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 10.10.2006 13:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1139

Уряд планує приватизувати найбільші військово-промислові підприємства України.

Мінпромполітики підготувало відповідний законопроект, який буде найближчим часом винесений на розгляд Кабміну, повідомив перший заступник міністра промислової політики Владимир Рижов.

За словами Рижова, проект закону передбачає зокрема приватизацію будь-якого підприємства ВПК при виконанні умов збереження спеціального виробництва, технологічної єдності виробництва і цілісних майнових комплексів і технологій підприємств оборонно-промислового комплексу, при обов’язковості виконання держзамовлення, забезпечення виконання рішень, наказів Міністерства промислової політики в період виконання державних оборонних замовлень. Рижов зазначив, що ключовою умовою закону про приватизацію, що розробляється міністерством, буде те, що ні приватне, ні державне підприємство не зможе відмовитися від виконання оборонного замовлення. “А якщо так, то яка різниця, хто на цьому заводі командир?”, - завважив заступник міністра.

За інформацією Рижова, в держвласності залишаться тільки техногенно небезпечні підприємства, що займаються вибуховими речовинами, утилізацією боєприпасів, а також хімічні оборонні підприємства.

За його словами, будуть приватизовані зокрема і авіазаводи. “Всі авіазаводи потрібно приватизувати як авіабудівну корпорацію. Але не так, коли один приватизований, а інший — ні”, - зауважив заступник міністра. Рижов також сказав, що заводи плануються до продажу цілком, а правила, прописані в цьому законі, запишуть в статуті підприємства, який буде затверджуватися Кабінетом Міністрів.

За його словами, в списку для приватизації є 70 найбільших підприємств, проте назвати їх він відмовився, зазначивши при цьому: “Як тільки закон приймається, ми відразу подаємо в Кабмін і Верховну Раду проект про зняття заборони на приватизацію. Там буде ряд підприємств, які на слуху”.

Говорячи про технологічні напрямки в розвитку оборонної промисловості майбутнього, Рижов зазначив, що пріоритетними сферами стануть дальня радіолокація і сканування територій противника, ближня локація і системи наведення.

Заступник міністра також повідомив, що ідея приватизації уже була схвалена першим віце-прем’єр-міністром Миколою Азаровим.

Від “Аратти”: Ми не маємо жодних сумнівів у патріотизмі пана Азарова, що він неодноразово доводив на практиці обіймаючи високі державні посади. До цього його призвище із особливою вдячністю згадували підприємці, особливо дрібні й середні. За незабутні враження від податкових перевірок й неповернутого НДС. Тепер, у разі проходження законопроекту через парламентську залу, його ім'я ввійде в історію, як людини причетної до унікальної акції із приватизації оборонного комлексу країни. І дісно, навіщо він нам? Адже Україна все одно на них не розміщає оборонні замовлення. Для власної армії. А так - кожен олігарх зможе доволити собі не тільки власне оборонне підприємство, а й маленьку армію. Чисто для парадів. Або ж той самий легендарний Усама щось прикупить чи хтось інде...


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.