В Януковича вимагають перевірити законність дій СБУ щодо львівського історика

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 10.09.2010 17:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11402

Правозахисники вимагають від Президента України здійснити перевірку законності дій працівників дій СБУ щодо Руслана Забілого, історика, директора Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького», а також обґрунтованості зупинення фактичної роботи музею.

Про це йдеться у заяві, яку оприлюднили 10 вересня Українська Гельсінська спілка з прав людини та Харківська правозахисна група.

Заявники вимагають «припинити полювання Служби безпеки України на істориків».

Заяву скеровано Президенту України Віктору Януковичу, Генпрокурору України Олександру Медведьку та голові Служби безпеки України Валерію Хорошковському, повідомив виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Володимир Яворський.

«Ми вимагаємо: Від Президента України — здійснити перевірку законності дій працівників дій СБУ, а також обґрунтованості зупинення фактичної роботи Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» (Львів); від Генерального прокурора України — перевірити законність затримання Забілого та дотримання його права на свободу та особисту недоторканність при цьому, дотримання процедури його допиту», — зазначено у заяві.

Нагадаэмо, що директор Національного музею «Тюрма на Лонцького», якого 8 вересня на 14 годин затримали працівники СБУ і проти якого порушено кримінальну справу за «підготовку до розголошення державної таємниці», подав скаргу на ім’я голови СБУ, у якій вимагає пояснити дії співробітників служби і негайно повернути приватні речі — комп’ютер і зовнішні накопичувачі, на яких були збережені електронні варіанти історичних документів, потрібних історику в його дослідницькій діяльності.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.