Митниця проти 5 каналу?

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 10.09.2010 17:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11403

Митна служба України порушила 2 кримінальні справи за фактом порушень митного законодавства при експорті пшениці на суму більше 23 млн. гривень проти 5 каналу. 5 канал вважає, що йому підривають ділову репутацію.

Митна служба України порушила 2 кримінальні справи за фактом порушень митного законодавства при експорті пшениці на суму більше 23 мільйона гривень, повідомила сьогодні прес-служба відомства.

"У першому випадку згідно поданої до митного органу декларації та комерційних супровідних документів вантаж «пшениця» на теплоході «Kaya Pioneer» (прапор Грузії) переміщувалась від ТОВ «Телерадіокомпанія «Експрес-інформ» на адресу однієї зі швейцарських компаній. Згідно з документами експортувалася «пшениця, групи А, м’яка, для продовольчих потреб, врожаю 2010 року, ДСТУ 3768-2010, насипом, походженням з України: 1 класу - 650 000 кг, 2 класу – 2 000 000 кг, 3 класу – 350 000 кг нетто загальною вартістю майже 3,6 млн. грн.

Однак, під час здійснення митного контролю даного товару, згідно експертного дослідження Київського НДІ судових експертиз, встановлено, що замість заявленої для митного оформлення пшениці м’якої 2-го та 3-го класу фактично переміщується пшениця 1-го класу, всього загальною вагою 938 750 кг. Це вказує на те, що митному органу як підстава для переміщення товару через митний кордон України надано документи, що містять неправдиві дані. Вартість пшениці становить трохи більше 2 млн. грн.

У другому випадку згідно поданої митному органу декларації та комерційних супровідних документів, вантаж «пшениця» переміщувалась на теплоході «Kaya Pioneer» (прапор Грузії) від ТОВ «Телерадіокомпанія «НБМ» на адресу однієї зі швейцарських компаній. В документах заявлялося, що експортується «пшениця, групи А, м’яка, для продовольчих потреб, врожаю 2010 року, ДСТУ 3768-2010, насипом, походженням з України: 1 класу - 1100 000 кг, 2 класу – 3160 000 кг, 3 класу – 370 000 кг нетто загальною вартістю більше 9 млн. грн.

Однак, під час здійснення митного контролю даного товару, згідно експертного дослідження Київського НДІ судових експертиз, встановлено, що замість заявленої для митного оформлення пшениці м’якої 1-го класу у кількості 1100 000 кг фактично переміщується пшениця м’яка 2-го класу у кількості 1009100 кг, а замість заявленої у декларації пшениці м’якої 2-го та 3-го класу фактично переміщується пшениця м’яка 1-го класу у кількості 5854600 кг – всього загальною вагою 683 700 кг. Це вказує на те, що митному органу як підстава для переміщення товару через митний кордон України надано документи, що містять неправдиві дані. Загальна вартість переміщуваної пшениці складає більше 14 млн.грн.

По двом кримінальним справам ведуться процесуальні дії". - говориться у повідомленні прес-служби Держмитниці.

Коментуючи цю інформацію, прес-служба 5 каналу назвала її спробою підриву ділової репутації телеканалу.

"Більшість інформаційних каналів у світі, які будують свою роботу за принципами незаангажованості та об’єктивізму, як правило, є збитковими, але «5 канал» задля дотримання основних принципів журналістики та не обслуговування інтересів будь-яких політичних сил, має прозору форму підтримки, завдяки законній господарській діяльності, у різних сферах, компаній-ліцензіатів та власників.

З огляду на вищезазначене, «5 канал», висловлює надію, що господарський інцидент навколо компаній-ліцензіатів, не пов’язаний з резонансними медіа-конфліктами, які мали місце останнім часом.

«5 канал» розраховує на те, що невдовзі відповідні органи нададуть свої висновки і непорозуміння буде вичерпано.

Юридичний департамент «5 каналу» готує заяву до керівництва Державної митної служби, щодо підриву ділової репутації «5 каналу» і сподівається на терміновий, об’єктивний розгляд.

Зі свого боку канал буде висвітлювати хід розслідування і готовий надати можливість висловити свою думку представникам митної служби.

Наразі постанови, щодо порушення кримінальної справи «5 канал» не отримував". - говориться у повідомленні прес-служби телеканалу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.