Азаров зрозумів, що треба створювати чи то оптові ринки, чи то базари

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 10.09.2010 19:20 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11405

Уряд має намір створити державні і регіональні резерви продовольства для оперативного реагування на цінові сплески.

Так заявив у Сімферополі на нараді з актуальних питань розвитку Автономної Республіки Крим прем'єр-міністр України Микола Азаров.

На його думку, сьогодні необхідно створювати мережу оптових ринків, а також значні запаси в державі та регіонах, щоб можна вчасно регулювати і ліквідувати ажіотажні сплески.

Основними причинами цінового ажіотажу, який спостерігається останнім часом, глава уряду назвав недостатньо розвинену ринкову інфраструктуру і невміння влади на місцях оперативно реагувати на ситуацію.

Він підкреслив, що ніяких причин для ажіотажу на гречку та картоплю немає, а чутки про підвищення цін відбуваються в столиці України.

Як повідомлялося раніше, що про необхідність створення мережі оптових аграрних ринків на початку літа ц.р. говорив міністр аграрної політики України Микола Присяжнюк. На його думку, тільки це допоможе боротися з надмірними, іноді 100-відсотковими накрутками посередників.

На думку Присяжнюка, при наявності оптових ринків посередники стануть зайвими, а сільгоспвиробники - малі, середні, великі - будуть мати можливість продавати свою продукцію безпосередньо споживачеві.

Як вважає міністр, оптові ринки - це не просто базари або локальні ринки, а розподільчі центри продуктів сільськогосподарського сегменту національного масштабу площею понад 100 га.

Для будівництва таких необхідно залучати кошти інвесторів. За інформацією Мінагрополітики, на даний час оптові аграрні ринки створені і розвиваються у Львові, Полтавській і Хмельницькій областях.

Від “Аратти”: про ідею і наміри створити державні продуктові ринки рік тому говорила й прем'єр Юлія Тимошенко. Навіть було ухвалено урядову програму. Відповідно, чиновники провели кампанію показової активності.

Щоправда, за національною традицією, нова влада про це забула. А продовольчі ринки, попри титанічні піар-зусилля чиновників залишилися у тому ж стані, що й раніше.

І судячи з усього, нінішні державні керманичі, як і їхні попередники, не зовсім уявляють реальні шляхи рішення проблеми. А вони, насправді, полягають не у боротьбі з посередниками(бо посередництво - це ринкова послуга, сервіс), а у створені прийнятних, людських умов для всіх учасників ринку. Без поборів, рекету і "смотрящіх" від тих самих чиновників, які типу наводять порядок.

Якщо влада не заважає людям - вони самі якось врегулюють свої бізнесові стосунки. Бо державна влада, це далеко не диктат чиновника, а створення нормальних, комфортних умов для реалізації громадяними їхньої бізнесової ініціативи.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.