Людина і влада. Королевська вже бачить перед офісами черги з перевіряючих

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 13.09.2010 12:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11411

Посилення тиску на бізнес приводить не до збільшення надходжень до бюджету, а до розширення тіньової частки ринку.

Про це заявила глава Комітету з питань промислової і регуляторної політики і підприємництва Наталія Королевська, коментуючи ініціативи Державної митної служби України по розширенню повноважень відомства з перевірок, повідомляє прес-служба Королевської.

«Сьогодні тіньовий сектор вже перевищив 150 млрд грн, і його зростання продовжується. Зупинити його можна виключно послабленням фіскального тиску, зокрема, реформуванням регуляторної політики держави і системи контролюючих органів», - відзначила Королевська.

За словами глави парламентського комітету, після намірів розширити повноваження податкової служби, посилення адміністративного тиску на бізнес - це вже друга ініціатива влади, направлена на посилення контролюючих органів. «Це приклад непослідовності влади. З одного боку вона заявляє про плани послабити тиск на бізнес, а з іншого - робить все для того, щоб якомога сильніше підсилити можливості адміністративного пресу», - заявила вона.

Глава Комітету Верховної Ради вважає, що ефективним рішенням питання стала б орієнтація на ризик-аналіз у сфері діяльності контролюючих органів, повномасштабне впровадження електронної системи документації, що мінімізує можливості порушень в митних деклараціях. Таким чином, буде знижений рівень корупції в роботі контролюючих органів, зведені до мінімуму контакти підприємців і чиновників, зменшений адміністративний тиск на суб'єктів підприємницької діяльності, а також підвищена оперативність обробки документів, що відіб'ється на пропускній спроможності кордону.

«Якщо не припинити роздавати повноваження по перевірках всім контролюючим органам, бізнес в країні буде зупинений, а перед офісами підприємств зберуться черги перевіряючих. Необхідно чітко визначитися, кому держава збирається дати роботу: реальному сектору економіки або чиновникам, одержуючим, як правило, за здійснення перевірки легальну зарплату і хабарі від бізнесу», - вважає Королевська.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.