Канадські анестезіологи зробили наркоз пацієнту, що перебував на іншому континенті

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 13.09.2010 14:03 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11414

Вперше в історії медицини канадські анестезіологи зробили трансконтинентальний дистанційний наркоз.

За допомогою відеоконференцзв'язку, вони провели наркоз пацієнту, який перебував в Італії.

Експеримент був проведений між Університетом Макгілла в Монреалі і Пізанським університетом. Співробітники університетів розробили методику для допомоги пацієнтам, що живуть у віддалених малонаселених районах, де послуги фахівців недоступні. Крім того, вони сподіваються використовувати її для передопераційних консультацій вдома.

У ході експерименту дані хворого, якому робили операцію на щитовидній залозі в Пізі, в реальному часі транслювалися в Монреаль за допомогою чотирьох відеокамер: одна з них передавала параметри дихання, друга - інформацію з моніторів життєвих показників (пульс, ЕКГ, насичення крові киснем), третя - хід операції, а четверта - будь-яке необхідне в конкретний момент зображення.

Перед операцією канадські анестезіологи провели відеоконференцію з Італією, у ході якої ознайомилися з історією хвороби пацієнта і його поточним станом. Під час втручання вони регулювали роботу анестезіологічного обладнання і призначали необхідні препарати, що вводилися автоматично. На випадок непередбаченої ситуації в операційну була готова терміново прибути бригада італійських анестезіологів.

Як повідомляє джерело, експеримент пройшов успішно. Дослідники мають намір підтвердити його результати в подальших дослідженнях.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.