Газові наперстки Кремля, або об’єднавчі пропозиції

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 13.09.2010 17:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11420

У разі доступу “Нафтогазу” до газових родовищ РФ, транспортуванням газу займатиметься “Газпром”.

Про це під час відео прес-конференції заявив заступник голови Держдуми Росії, президент "Російського газового товариства " Валерій Язев.

"У законі передбачено, що транспортуванням газу на території Росії займається виключно "Газпром", або дочірні підприємства, в яких "Газпром" володіє 100% акцій", - сказав Язев.

Також за його словами, "Нафтогаз" може дістати доступ до освоєння родовищ в Астраханській області і на півострові Ямал. Ямальські родовища, за оцінками В.Язева, мають 16 трлн куб. м газу, що відповідає обсягам розвіданого газу всього світу без Катара і Ірану. А Астраханські родовища, у свою чергу, ближче за всіх до України.

Також, за словами Язева, у разі об'єднання "Нафтогазу" і "Газпрому" буде проведений аудит міжнародними компаніями, відібраними "Нафтогазом" і "Газпромом" для оцінки родовищ, собівартості видобуток і транспортування. Окрім цього, буде оцінена вартість української газотранспортної системи (ГТС). За його словами, об'єднання "Нафтогаза" і "Газпрому" може зайняти декілька років.

"На об'єднання підуть роки, і я б не почав зараз нагнітати обстановку. Процес довгий, але я упевнений, що вигоди від нього отримає як Україна, так і Росія. А Україна також - підвищить свою енергетичну безпеку", - сказав він.

Як провідомлялося раніше, 10 вересня заступник голови ВАТ "Газпром" Валерій Голубєв заявив, що у разі створення спільного підприємства з НАК "Нафтогаз України" Росія готова зі свого боку внести Астраханське газове родовище і деякі родовища на півострові Ямал.
Видобуток Україною газу на території Росії розглядається як одна з умов створення спільного підприємства "Нафтогазу" і "Газпрому".

Українська сторона готова внести до нього газотранспортну систему і нафтогазове родовище площа Паласа на шельфі Чорного моря, а у відповідь розраховує отримати в Росії родовище, видобуток газу на якому вже складає 30 млрд куб. м на рік. Ці об'єми повинні повністю забезпечити газом українську промисловість за низькими цінами.

Від “Аратти”: російська локшина настільки примітивна, що не треба бути фахівцем, щоб побачити сутність "об'єднавчого" лохотрону.

Астраханське і Ямальське родовища знаходяться на солодній відстані від України. Отже, пропонуючи їх, Кремль намагається вбити двох зайців: отримати халявні інвестиції у газовидобування та додатково заробити на транспортуванні. Адже, тарифи встановлюватимуться монополістом, Як і те, транспортувати газ чи ні. Подібне ми вже проходили деякий час тому на прикладі Туркменістану: газ є, але транспортувати його ніяк, бо "Газпром" "не знайшов потужностей" для цього. А якщо монополіст диктуватиме ціни, то навряд чи вони будуть дешевшими для українців, ніж зараз.

Хто не вірить - радимо подивитися на Білорусь.

Натомість Росія, отримавши Чорноморський шельф і ГТС України на додачу зможе значно здешевити собівартість експорту газу, чим компенсувати збитки від "трубних проектів" та здешевлення газу для країн ЄС.

І можна не мати сумніву: якщо на російських промислах на території України станеться техногенна катастрофа, то її наслідки компенсуватимуть українці зі своєї кишені. Як це було, наприклад, після розливу нафти к Керченській протоці.

Отже, у задачі невідомими залишається невідомим, навіщо українцям таке об'єднання? А чи не краще самим освоїти родовище на Чорноморському шельфі? Принаймні, тоді газ точно подешевшає. Навіть російський, потреба в якому стане суто символічна.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.