У Миколаєві пенсіонера звинуватили в хуліганстві за вимогу від співробітника банку спілкуватися українською

Автор/джерело -  © Корреспондент.net



Дата публiкацiї - 14.09.2010 06:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11423

13 вересня Ленінський районний суд міста Миколаєва розглянув справу проти Анатолія Ільченка, обвинуваченого в хуліганстві за те, що він вимагав від працівниці “Ощадбанку” спілкуватися з ним державною мовою, а після її відмови - просив надати книгу скарг і пропозицій.

Анатлоія Ільченка звинуватили в хуліганстві за статтею 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення - фактично за вимогу спілкуватися державною мовою

Як повідомляє Миколаївська обласна організація Всеукраїнського об'єднання Свобода, Ільченка звинуватили в хуліганстві за статтею 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

За інформацією ВО Свобода, 10 вересня Ільченко зайшов у банк, щоб отримати свою пенсію. Після того, як він годину простояв у банку, йому повідомили, що апарат для видачі чеків зламаний, а попереджати про це своїх клієнтів хоча б за допомогою оголошення, працівники банку не зобов'язані.

"Повідомляючи про все це, касир Перхаєва Любов Василівна відмовилася переходити на державну мову (а це державний працівник і отримує заробітну плату з наших з вами податків). Ільченко володіє лише українською й німецькою мовами, тому не міг зрозуміти, що йому намагалися сказати", - йдеться в повідомленні.

Пенсіонеру видали квитанцію російською мовою, яку Ільченко повернув з написом Текст не зрозумілій і зажадав квитанцію українською мовою. Йому відповіли, що в такому випадку він тепер зовсім не отримає не тільки квитанцію, але і пенсію, пише сайт Преступности НЕТ.

"Ільченко зажадав книгу скарг, яку після сперечань все ж таки отримав. Нею виявився звичайний непрошитий зошит, без пронумерованих сторінок та інших обов'язкових атрибутів подібної документації", - повідомляє видання.

Ільченко, обурений ще й цим фактом, викликав міліцію і повідомив, що зошит забирає з собою, щоб надати його як факт правопорушення. Касир, у свою чергу, викликала охорону банку.

"Коли прибули співробітники охорони, Ільченко повернув імпровізовану книгу скарг. А міліціонери побачили в діях пенсіонера хуліганські дії, в результаті чого і було порушено кримінальну справу", - передає Преступности НЕТ.

В день засідання, представники ВО Свобода влаштували перед будівлею суду мітинг з плакатами на захист Ільченка. Сам відповідач прийшов до суду з перекладачем, і повідомив, що не розуміє жодної мови, крім української.

Суд постановив визнати Ільченка винним в адміністративному правопорушенні - за блокування роботи банку - і присудив йому сплатити штраф у сумі 51 гривні.

Як повідомив сам Ільченко, протокол судового засідання він не підписав, так як той складений російською мовою. Хоча суддя затвердив, що відповідач ознайомився з постановою і відмовився її підписувати.

Ільченко має намір оскаржувати це рішення в судах вищої інстанції.

Свободівці пікетують засідання Ленінського районного суду Миколаєва



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.