Історика звинувачують у розголошенні таємниці на підставі неіснуючого закону СРСР?

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 16.09.2010 12:21 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11429

Екс-директор Архіву СБУ Володимир В’ятрович вважає, що Служба безпеки України не повинна володіти жодним музеєм.

Як повідомила прес-служба ТВІ, про це В’ятрович сказав в ефірі цього телеканалу.

Він наголосив, що музей «Тюрма на Лонцького» у Львові є сьогодні єдиним музеєм у підпорядкуванні СБУ, і ситуація навколо нього набуває політичного забарвлення.

«Я вважаю, що СБУ не повинна володіти жодним музеєм. СБУ повинна передати це майно, саме приміщення цієї тюрми або в окремі юридичні установи, або Інституту національної пам’яті, у віданні якого мав перебувати даний музей», - наголосив історик.

Він також зазначив, що останні заяви СБУ щодо директора музею Руслана Забілого суперечать одна одній і свідчать про юридичне невігластво. «Спочатку відкривають кримінальну статтю за фактом спроби розголошення державної таємниці. Далі, у наступних заявах про державну таємницю мова не йде, а йде мова про розсекречення, а це абсолютно інший процес, до якого історики не мають жодного відношення… Сьогодні вже заявили, що мова йде про розголошення конфіденційної інформації або інформації, яка є власністю держави», - заявив В’ятрович.

Разом з тим, екс-директор Архіву СБУ підтвердив, що серед документів Забілого немає жодного, що містить державну таємницю. «Це документи, які розповідають про радянські часи, про політику репресій. А згідно із законом України про державну таємницю, державною таємницею не можуть бути матеріали про порушення прав і свобод громадян», - наголосив він.

Крім того, експерт звернув увагу на те, що навіть з процесуальної точки зору згадані документи 50-60-річної давнини історики могли піддати розголошенню. «В Україні є грифи для службового користування «Таємно», «Цілком таємно». Єдині грифи, які є на цих документах - «Секретно» і «Совершенно секретно», які в Україні не діють. Жодним законом України не прописано, що грифи «Секретно» і «Совершенно секретно» мають обмежувати доступ до інформації», - підкреслив він.

В’ятрович заявив, що не бачить раціоналізму у діях СБУ, оскільки не може знайти логічного пояснення непослідовним діям співробітників спецслужби. Єдиним, на його думку, поясненням такої поведінки СБУ є бажання певної частини політикуму унеможливити дослідження і розсекречення певних періодів української історії.

Як повідомлялося раніше, Забілого 8 вересня затримали у Києві працівники СБУ. Його звинуватили у тому, що він нібито хотів передати третім особам матеріали, що становлять державну таємницю. У Забілого вилучили персональний ноутбук та цифрові носії.

Також СБУ провела обшук у кабінетах працівників музею, де вилучила два ноутбуки, один жорсткий диск, паперові копії історичних документів, а також відеосвідчення дисидентів, записані дослідниками протягом 2009-2010 років.

9 вересня СБУ повідомила про порушення кримінальної справи за фактом готування до розголошення співробітником СБУ відомостей, що становлять державну таємницю.

Також у СБУ назвали абсурдними заяви про несанкціонований обшук в музеї «Тюрма на Лонцького». Зокрема, як підкреслюється в повідомленні, саме СБУ була ініціатором відкриття Меморіально-дослідницького комплексу пам’яті жертв окупаційних режимів. До цього часу музей перебуває на балансі СБУ, утримується за рахунок бюджету СБУ, його працівники, у тому числі його директор Р.ЗАБІЛИЙ, отримують зарплату в СБУ, зазначається у повідомленні. “Більше того, сама назва - Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» Служби безпеки України – підкреслює зазначене вище”, - наголосили в СБУ.

Як пояснили у відомстві, 13-14 вересня у приміщеннях УСБУ у Львівській області, в яких розташовані структурні підрозділи музею, у рамках розслідування кримінальної справи за фактом готування до розголошення співробітником СБУ відомостей, що становлять державну таємницю, було проведено огляд місця події.

В СБУ підкреслили, що кримінальну справу порушено не стосовно Забілого, а за фактом дій.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.