Нардеп Зварич вже готовий звітувати про газовий суд

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 16.09.2010 15:52 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11435

Голова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради із розслідування фактів корупційної діяльності «РосУкрЕнерго» Роман Зварич заявляє, що ТСК готова до попереднього звіту, який відбудеться 24 вересня, та пропонуватиме парламенту продовжити роботу комісії ще на два місяці.

Про це він повідомив журналістам за підсумками сьогоднішнього засідання ТСК, на якому в якості свідка виступив міністр палива та енергетики Юрій Бойко.

За словами Зварича, якщо парламент ухвалить рішення про продовження терміну роботи ТСК, то на засідання комісії буде запрошена низка осіб, зокрема, юридичні радники, представник компанії «Вайт енд Кейс» та «Магістр і партнери».

Роман Зварич вважає, що ТСК ще повинна з’ясувати причини змін у позиціях, які відбулися у третьому поданні НАК «Нафтогаз» до Стокгольмського арбітражу, де знімаються будь-які згадки про керівництво РФ та керівництво «Газпрому», а також почути відповідь на питання: навіщо було міняти позицію НАКу стосовно законності тих транзакцій та договорів, які були предметом спору в Стокгольмі.

«Сьогодні зі слів міністра палива та енергетики Юрія Бойка ми зрозуміли, що уряд поміняв свою позицію. Якщо попередній уряд стояв на позиції, що ці транзакції були законними, то ми сьогодні почули, що вони були незаконними», - сказав Зварич.

Однак, за словами голови ТСК, якщо ця позиція змінена, то тоді важко зрозуміти, як можна виграти цю справу в Апеляційному суді.

«Думаю, що підказка, яку ми почули сьогодні, ховається в законності договору про уступки боргу, укладеного у 2009 році між НАКом і «Газпромом» – як ви самі почули, уряд стоїть на тій позиції, що цей договір чинний, а отже, «РосУкрЕнерго» є великим боржником перед Україною», - сказав Зварич.

За його словами, цей борг мав би покрити ту суму, яку нібито заборгувала Україна перед «РосУкрЕнерго», відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу.

«Хоча мені важко зрозуміти, чому відбулися зміни в третьому поданні, де Україна фактично послаблює свою правову позицію», - підкреслив голова ТСК.

За словами Зварича, «можна зробити попередній висновок, що це була дуже підла, подвійна гра з боку «Газпрому», тому що ці договори були нав’язані «Газпромом», і ми почули ці свідчення від екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, і сьогодні пан Бойко це не заперечив».

«Тому ми вважаємо, що це є константа, що договори були нав’язані нам», - наголосив він.

Зварич також повідомив, що намагався кілька разів вийти на контакт з керівником «Газпрому» паном Міллером: «Ми робили спроби, але там глухо».

Крім того, Роман Зварич повідомив, що отримав від міністра палива та енергетики Юрія Бойка згоду надати ТСК завірену копію оригіналу рішення Стокгольмського арбітражу.

За словами Зварича, по справі колишнього голови Держмитниці Анатолія Макаренка проходять десятки документів під грифом «таємно», і Мінпаливенерго мало б мати їх перелік.

Роман Зварич запевнив, що ТСК «не має наміру посягати на таємні документи», однак, за його словами, є інші документи, які цілком могли б бути передані ТСК, серед яких копія рішення Стокгольмського арбітражу.

«Без цих документів нам проводити свою роботу фактично неможливо», - сказав він.

Голова ТСК також зауважив, що у випадку, якщо СБУ вирішить, що ці документи не можуть бути оприлюднені, то Комісія готова оформити відповідний дозвіл для доступу до державної таємниці, аби безпосередньо в приміщенні Служби безпеки України ознайомитися з ними.

«Я думаю, що це СБУ мало б влаштовувати, бо наразі не йдеться про те, що хтось намагається перетягнути канат на себе», - сказав він.

Окрім того, отримавши свідчення від Юрія Бойка про те, що він зараз начебто не має жодного відношення до «РосУкрЕнерго», Роман Зварич звернувся до нього з проханням надати комісії письмовий документ, який би це засвідчив.

«Це зняло б дуже багато питань», - переконаний голова комісії.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.