Президент Кравчук на собі відчув, що цензура - реальність сьогодення

Автор/джерело -  © ZAXID.NET



Дата публiкацiї - 16.09.2010 17:04 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11438

16 вересня в межах Форуму видавців у Львові, перший Президент України Леонід Кравчук презентував свою книжку «Одна країна, єдиний народ». Також він розповів про труднощі, з якими йому довелося зіткнутися при намаганні цю книгу видати.

«Я мусів говорити про те, що записано, а не те, що я думаю і аналізую сьогодні. То – предмет іншої книги. Але тут також є посили від записів у щоденнику до сьогоднішнього дня. Я не міг не обминути питання окремих характеристик і окремих оцінок, які, на мою думку, потрібно сьогодні сказати», - зазначив Кравчук під час прес-конференції у Палаці Потоцьких.

За його словами, першим із пропозицією оформити його щоденникові записи у книгу до нього звернувся ректор Європейського університету Іван Тимошенко, який врешті і взяв на себе цю роботу. Книга повинна була вийти ще на початку січня цього року, до дня народження Кравчука, однак, за його словами, ішов час, а книга все не виходила.

«Наприкінці квітня я телефоную і кажу: «Іван Іванович, що ж сталося? Книжка ж готова, я її відпрацював». «Треба зустрітися». Приходить до мене в офіс, щось так дивиться мені в очі, і каже: «Леоніде Макаровичу, я цієї книжки не можу видати». Я кажу: «Чому?». «Мене запросили у високий кабінет і сказали: «Якщо ви випустите цю книжку, то ми зробимо все, щоб ви не були ректором, і ваш університет буде мати великі проблеми», - розповів Кравчук.

«Таким чином вже в березні-квітні почалась свобода слова. Я тоді сказав – якщо вже не можна сказати слова першому президентові – тим більше, що тут немає жодного слова образи, почитайте…», - наголосив перший Президент.

За словами Кравчука, після цього він звернувся до видавництва «Фоліо», яке погодилося видати його книгу.

На прес-конференції Леонід Макарович також пообіцяв, що свій авторський гонорар – 1000 гривень – витратить на благодійність.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.