Українська картопля поїде у братню Росію

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 16.09.2010 22:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11440

Частину цьогорічного урожаю картоплі в Україні планують продати до Росії, де також відчувається дефіцит цієї культури.

Україна планує продати частину врожаю картоплі Російській Федерації у зв'язку з її наміром імпортувати 4 млн т через неврожай у країні.

Про це під час робочої поїздки до Миколаєва повідомив міністр АПК Микола Присяжнюк.

При цьому головне завдання, за словами міністра - вирівняти ціну на картоплю всередині України.

"Необхідно знімати той штучний ажіотаж, який створюється навколо деяких продуктів харчування. У цьому році ми очікуємо 18 млн т врожаю картоплі. В їжу в Україні щорічно споживається 6 млн т. Традиційно, хоча це і не ефективно, частина врожаю йде на корм худобі. Тепер головне - відпрацювати логістику всередині країни так, щоб ціни були вирівняні", - заявив Присяжнюк.

Нагадаємо, експерти прогнозують дефіцит картоплі на внутрішньому ринку. Втім, фахівці кажуть, якщо власної картоплі не вистачить - врятує імпорт. І цін боятися не варто.

Такого в Україні ще не було: через літню спеку селяни восени не дорахувалися на полях картоплі. Другий хліб вже додав у ціні, а далі кажуть вартість його може сягнути 8-9 грн.

На базарах за середню картоплю беруть по 4.50 грн, за велику по 5 грн за кг. Експерти кажуть, що така ціна об'єктивна.

"Ми прогнозували в серпні, що ціна зросте на 50%, зараз уже 40, тому надалі рости не буде. Така ціна, яка є вона об'єктивна. Хіба що на 10%", - зазначив експерт аграрних ринків Роман Сластьон.

Ажіотаж довкола картоплі спричинили області, де цей овоч не росте - запевняють експерти. Тому на схід і на південь вже їде картопляний десант із західних областей.

Африканській же картоплі на українському столі поки що не раді.

На думку прем'єра Миколи Азарова, зростання цін спричинили чутки, які поширюються зі столиці. Натомість обіцяє киянам картопляну навалу.

Тим часом у селі рахують втрати, бо не вродила не лише картопля, а й буряк і морква, а отже, борщ подорожчає - якщо був 20 грн, тепер буде 50.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.