Держава повністю контролюватиме домен gov.ua, як мінімум

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 17.09.2010 09:47 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11442

Найближчим часом структура управління доменом gov.ua може змінитися.

Про це пише газета "Дєло".

Про це повідомив виданню голова Державного комітету з питань науки, інновацій та інформатизації Володимир Семиноженко.

За словами голови комітету, він запропонував адміністраторові домену реформувати систему управління і залучити до цього процесу держоргани, зокрема Комітет. Для цього Володимир Семиноженко пропонує створити спільне підприємство, засновниками якого стануть Комітет з одного боку і нинішній адміністратор домену - приватна компанія Хостмастер - з іншого. Як зазначають у комітеті, внести державу до соадміністраторів державних доменів цілком логічно і не зашкодить нічиїм інтересом. Не заперечує проти такого розвитку подій і співзасновник компанії Хостмайстер Дмитро Кохманюк.

Цілком імовірно, що погодившись пустити державу до адміністрування домену gov.ua Дмитро Кохманюк намагається залагодити конфлікт навколо домену .ua. У 2009 році Український мережевий інформаційний центр (УМІЦ), заснований Кабміном у 2003 році, подав у Міжнародну корпорацію з присвоєння доменів ICANN документи на перереєстрацію права адміністрування національного домену .ua, який наразі контролює приватна особа - Дмитро Кохманюк. Невдоволення його політикою адміністрування доменом не раз озвучували представники Інтернет асоціації України, і адміністратори та реєстратори публічних доменів.

Нагадаємо, що Дмитро Кохманюк управляє доменом .ua з 1995 року. Відтоді питання переделегування домену піднімалося кілька разів. Головним його ініціатором завжди був УМІЦ. Зокрема, наприкінці листопада 2009 року голова УМІЦ Юрій Корж заявив, що домен має адмініструватися державою, а не приватною особою. За словами Коржа, передача прав на адміністрування мала відбутися на початку 2010 року, проте цього так і не сталося.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.