Якщо сам себе не похвалиш... Азаров у захваті від проекту Подакового кодексу, а платники податків?

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 17.09.2010 13:01 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11448

Розроблений Урядом проект Податкового кодексу створить найпривабливіші в Європі умови для ведення бізнесу.

Про це заявив прем’єр-міністр України Микола Азаров сьогодні, розпочинаючи засідання уряду, повідомляє урядова прес-служба.

Азаров зазначив, що з прийняттям Податкового кодексу в Україні буде підвищено рівень економічної свободи, демонтовано застарілу модель адміністрування, натомість буде запроваджено принцип правомірності рішень платника податку, законодавчо визначено вичерпний перелік повноважень податкових органів, який не може бути розширений. За словами прем’єр-міністра, до мінімуму буде скорочено кількість перевірок платників податків. «Зустріч з податковим інспектором стане не правилом, як зараз, а, швидше, виключенням, - наголосив Глава уряду та додав: - Нарешті, ми вперше робимо податкову систему лояльною і справедливою щодо громадянина – мовою податкового законодавства фізичної особи – платника податків. Тих, хто самостійно чи з сім’єю власними силами і розумом веде бізнес з річним обігом до 300 тис. грн. і сплачує єдиний податок, податкова взагалі не буде турбувати».

Прем’єр-міністр зауважив: те, що суттєво скорочується кількість податків і зборів, орієнтовано також на додаткове стимулювання малого бізнесу. Скасовується ринковий збір, збір на видачу дозволу на розміщення об'єктів торгівлі та сфери послуг, збір за право використання місцевої символіки.

За словами Глави уряду, зменшуються й ставки основних податків до рівня, який об'єктивно є найнижчим в Європі. Так, з 1 січня 2014 року ставка ПДВ становитиме 17%, а вже наступного року податок на прибуток зменшиться одразу на 6% - з 25% до 19%, а у 2016 році становитиме 16%.

Крім того, встановлюється нульова ставка на прибуток для щойно утворених підприємств і підприємств з обігом до 3 млн. грн. На 10 років звільняються від цього податку підприємства суднобудування, літакобудування, легкої промисловості, готельного бізнесу. «Хтось скаже, що ми запроваджуємо пільги, але якщо легка промисловість практично не працює, суднобудування простоює, і вони взагалі не сплачують податки, то що це – пільга чи стимул до розвитку?», - зауважив прем’єр-міністр.

За словами Азарова, вперше в Україні запроваджено оподаткування дуже великих доходів, розкішних квартир і будинків, що реалізує проголошений Президентом України принцип: «багаті заплатять за бідних»: «Заможні, багаті візьмуть на себе більше навантаження задля здійснення нової економічної політики, яка в свою чергу підприємливим і успішним відкриє більше можливостей».

Прем’єр-міністр зауважив, що кінцевою метою податкового реформування має стати оновлена країна, в якій робочі місця засновані на новітніх технологічних укладах, громадяни отримують конкурентну порівняно з європейськими державами зарплату, бізнес у комфортних умовах отримує прибутки, і система спонукає не вивозити капітал, а інвестувати його в Україну.

«Шлях до клубу розвинених країн лежить тільки через системні реформи, і податкову в першу чергу. Або, як дотепно сказано: шлях до цивілізації вторований квитанціями про сплату податків. Іншими словами, податки – це плата за цивілізацію, і рівень їх сплати, як правило, визначає рівень цивілізованості держави», - резюмував Глава уряду.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.