Німці показують українцям, що треба робити зі стукачками КДБ

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 19.09.2010 10:39 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11458

Німецьке посольство привезло до України експозицію про НДРівський аналог КДБ, аби показати наскільки «нелюдською» може бути диктатура та чому небезпечне повернення до неї. Така виставка в Україні вперше.

Виставка документів про методи роботи Державної служби безпеки колишньої Німецької демократичної республіки має промовисту назву «Ворог той, хто думає інакше».

Ці архівні матеріали вже експонувалася в європейських країнах. У Києві виставка вперше. Вона розповідає про історію створення та розростання «штазі» та її союзників. На експозиції представлені документи, в яких зафіксовані антигуманні методи роботи спецслужб і відображені долі людей, які постраждали від колишньої таємної поліції. З іншого боку виставка розповідає про людей, які чинили опір всезасиллю правлячої тоді Соціалістичної єдиної партії Німеччини і її «щиту і мечу» (як тоді називали «штазі»).

Люди мають знати зрадників

«У цих документах зафіксовані долі людей, які пережили тоталітарний режим. Вони мають право знати, чому їх заарештовували, хто їх зраджував. Прагнення до правдивості і прозорості зближує людей», – сказав, відкриваючи виставку посол ФРН в Україні Ганс-Юрґен Гаймзьот.

Експозиція досить локанічна – великі ящики з великою кількістю документів. Деякі з них, до речі, можна почитати українською. Федеральна уповноважена з питань документації Державної служби безпеки колишньої НДР Маріанне Біртлер каже, що таке втілення минулого досить символічне: великі громіздкі шафи символізують важку брутальну тоталітарну машину, а маленькі папки з номерами – це долі великої кількості людей, які були для цієї машини лише гвинтиками.

Сучасні цінності

«Привізши сюди цю виставку ми хотіли насправді не стільки показати колишню НДР, а розпочати діалог, що є цінностями сьогодення ( демократія, свобода слова) і яким чином можна ці цінності зберегти», - наголосила Маріанне Біртлер.

Виставка про НДРівську спецслужбу «штазі» працюватиме в Києві до 28 вересня.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.