Генерала спецслужби дивує перебування Хорошковського в СБУ

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 19.09.2010 10:51 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11459

Якщо розглядати реалізацію стратегічних завдань, то Служба безпеки України, протягом всього свого існування, не зуміла перетворитися в державницьку структуру

Про це заявив в ефірі Радіо Свобода генерал-лейтенант, колишній заступник голови Служби безпеки України Олександр Скипальський.

За його словами, Служба безпеки та її співробітники служать не народу, не країні, а служать або певній політичній силі, або певним персоналіям».

Кажучи про голову СБУ Валерія Хорошковського, Скипальський зауважив, що, на його думку, «взагалі некоректно пану Хорошковському було погоджуватися на таку посаду».

«Він, як бачимо, є успішний менеджер, бізнесмен. Має певні накопичення. І йти із бізнесу, приєднувати до бізнесу ще й погони, тобто відповідну службу – це нонсенс. І перебування його на службі, мені здається, носить також якийсь характер не класичний, а дивний. Саме тому ні наша спільнота, ні закордонна спільнота не можуть знайти відповіді, як це трапилось», – сказав Скипальський.

На думку генерал-лейтенанта, попереднику Хорошковського, Валентину Наливайченку, не вартувало розкривати архіви КДБ.

«Архівні матеріали раніше не розкривалися. Ними маніпулювали. Вони сьогодні в Україні знаходяться в такому стані, що те, що вигідно, знаходиться в одному місці, те, що невигідно – знищено. Тому перша помилка, коли пан Наливайченко почав розкривати архіви колишнього КДБ. Подивіться, тепер просто кожна спецслужба сильна своїми позиціями, своїми патріотами, які працюють на цю спецслужбу в будь-якій державі, і в Україні в тому числі так повинно бути. Якщо сама спецслужба починає розкривати те, що робили раніше її попередники , то це була системна помилка. Цим повинні були займатися Інститут національної пам’яті, Рада національної безпеки з її Інститутом національної безпеки. Але не сама служба. Служба через непрофесійність, або цілеспрямовану позицію пана Наливайченка, щоб нанести удар по службі, поставити її під удари, почала цим займатися. І в структурі своїй створювала те, що раніше десятки років напрацьовували одні співробітники, в тому числі й діючі. А вона почала особисто цим займатися. Це призвело до того, що сьогодні, зі зміною певної політичної орієнтації (особливо в стосунках з Росією), приступили до такого непрофесійного переслідування тих людей, які працюють з відкритими матеріалами», – поділився в ефірі Радіо Свобода Скипальський.

За його словами, «розкриття архівів, які торкаються діяльності до 1991 року, абсолютно не повинно привертати увагу діючих служб, прокуратур. Тому що є Указ Президента про відкриття цих матеріалів. Врешті-решт, є відома постанова, яка абсолютно нас не пов’язує. Нинішня спецслужба немає ніякого до того відношення. Вона не є правонаступником. І більшості співробітникам плювати на те, які ці матеріали. Але залишилися люди. І тому, щоб звинуватити одних і відбілити інших, йде маніпуляція».

Скипальський заявив, що виступає проти люстрації в Україні.

«Особисто я вважаю, як професіонал, саме з позиції своєї професійної – я противник люстрації… Було б простіше сказати: так, люстрація! Але я знаю, що це недопрацювання, це недолік діючого керівництва Служби безпеки, яка повинна була зробити цю люстрацію професійно, незримо, щоб не травмувати. Тому що я приведу вам страшну цифру періоду Радянського Союзу 1988 року. Стосується однієї з західних областей. Чоловіче населення від 18 до 60 років, кожний четвертий мав відношення до спецслужби… Якби я мав реальну владу, я би зробив цю люстрацію незримо, яка б не потрясла», – сказав генерал.

«Наші так звані, переодягнені українські патріоти, в тому числі й в СБУ, знищили все. Ви б зараз якби й хотіли і ухвалили рішення парламенту провести люстрацію, то за однієї можливості: якщо б на колінах приповзли до Москви і попросили дати матеріали. Вони їх мають, бо в Україні цих матеріалів немає», заявив Скипальський.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.