Скасування Конституційної реформи - крок у минуле

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 20.09.2010 09:32 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11464

Скасування конституційної реформи 2004 року стане новим негативним сигналом для світової спільноти, вважають незалежні політологи.

Про свої застереження вони розкажуть на прес-конференції у понеділок.

Про наміри нинішньої влади скасувати конституційну реформу 2004 року останніми тижнями дедалі частіше заявляють опозиційні політики. Із посиланнями на анонімні джерела всередині влади та суддівської спільноти, вони стверджують, що йде розробка плану повернення України до парламентсько-президентської форми парвління зусиллями провладної парламентської більшості та Конституційного суду.

Блискавично змінити закони нереально

Конституційний суд не має ресурсів для здійснення слідчих дій та встановлення порушень порядку голосування 2004 року, нагадав в інтерв'ю Deutsche Welle голова Лабораторії законодавчих ініціатив Ігор Когут.

На його думку, «подальша доля політреформи 2004 року залежить від політичної волі чи політичної нахабності правлячої коаліції». Когут не виключив також відсутності єдності всередині самої Партії регіонів щодо ідеї наділити Януковича повноваженнями часів Кучми.

Аргументом проти скасування політреформи, за словами експерта, може бути те, що нинішня владна вертикаль на чолі з Президентом Януковичем уже збудована. А скасування чинної Конституції потягне за собою необхідність блискавичної корекції цілої низки законів, ухвалених згідно з Основним законом за останні роки, що, на думку експерта, є нереальним.

Місцеві вибори покажуть

До того ж, як вважає Когут, скасування чинної Конституції стане новим негативним сигналом для міжнародної спільноти: «Ми не маємо стратегії щодо того, яку країну, яку Конституцію, яку систему влади ми хочемо бачити. І це найбільша проблема у сприйнятті України як стратегічного передбачуваного партнера».

Експерт закликав політиків не скасовувати Конституцію, а підготувати низку змін до її тексту, скерованих на розвиток демократії та формування прозорої й збалансованої системи влади.

Крім опозиційних політиків, з критикою намірів скасувати конституційну реформу 2004 року раніше виступив спікер парламенту Володимир Литвин та член фракції Партії регіонів Сергій Головатий.

Своєю чергою директор Інституту ім. Горшеніна Володимир Фесенко поставив долю конституційної реформи у залежність від результатів місцевих виборів. За його словами, якщо Партія регіонів не спроможеться здобути на виборах «потрібний» результат, постане потреба в конституційній реформі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.