Керченська протока: Москва не плутає слова про дружбу і свій інтерес. А Київ?

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 20.09.2010 10:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11465

Міністерство закордонних справ Росії визнає, що у переговорах із новою українською владою стосовно розмежування Керченської протоки залишаються ті ж проблеми, що і у попередні часи.

Лінія адміністративного кордону між УРСР і РРФСР з урахуванням дамби біля м. Тузла

Міністр закордонних справ Росії Сєргєй Лавров заявив, що юридична суперечка стосовно цієї проблеми може тягтися досить довго, оскільки кожна зі сторін по-різному тлумачить карти та архівні матеріали часів СРСР.

"Можна дуже довго сперечатися, чим була та лінія, що була нанесена на картах колишнього Радянського Союзу посередині Керч-Єнікальського каналу. Наші архіви свідчать, що вона наносилася не для того, щоб позначити адміністративний кордон, а виключно для більш зручного ведення господарської діяльності у цій акваторії. Але українська сторона вважає по-іншому", - заявив Сєргєй Лавров.

Водночас, міністр зазначив, що у головному позиції Києва і Москви збігаються:

"Наші позиції полягають у тому, що ми хочемо, щоб обидві країни вільно користувалися Керч-Єнікальським каналом, спільно розробляли тут свої інфраструктурні, економічні та інші проекти", - наголосив глава зовнішньополітичного відомства Росії.

Суперечка точиться за право контролю як за судноплавним фарватером, так і покладами нафти і газу

Україна - Росія: принципова відмінність

У той же час, оглядачі в Україні кажуть, що насправді позиції України і Росії мають принципову відмінність. Вона полягає у тому, що українська сторона посилається на радянські карти, у яких лінія кордону між колишньою Кримською областю УРСР та Краснодарським краєм Росії проходила посередині між їхніми берегами. У цьому випадку штучно створений Керч-Єнікальський канал під час поділу кордону відходив би Україні. Це стратегічно важливо для неї, оскільки саме ним рухаються судна до Азовського моря, і передусім російські.

Росія пропонує провести лінію кордону посередині судноходного каналу.

Опозиція в Україні, зокрема, блок Юлії Тимошенко після приходу нової влади висловлювали побоювання, що Київ піде на поступки Москві. Зокрема, такими поступками вважають і пропозицію про спільне використання Керченської протоки.

Лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко навіть заявляла, що Україна може втратити косу Тузла, стратегічні поклади нафти і газу на шельфі, свій вихід до Азовського моря.

Водночас, офіційний Київ заявляє, що у проблемі Керченської протоки не поступиться суверенітетом і захищатиме інтереси України.

Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко кілька днів тому сказав, що Київ пропонує Росії відзначити в угоді спільну експлуатацію каналу на паритетних засадах, а також, що прохід іноземних військових та спеціальних суден можливий лише із дозволу обох сторін.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.