Братня любов Кремля. Україну позбалять найліквідніших активів

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 21.09.2010 10:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11475

Збільшення ціни російського газу для України неминуче, вважають незалежні експерти. А дії Газпрому щодо України, на їхню думку, скеровані лише на поглинання найліквідніших активів.

Оголошення представниками Газпрому ціни на газ для України в розмірі 250 доларів за тисячу кубометрів є лише попередньою ціною, сказав на прес-конференції директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Саприкін.

Він впевнений, що протягом наступного року ця ціна може зрости на 15 відсотків. Таким чином, як зазначив експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут, слід чекати, що середня річна ціна сягне до 270 доларів.

Водночас президент російського фонду "Національна енергетична безпека" Костянтин Фімонов на телемості з українськими експертами заявив, що двом державам на можна будувати відносини "на основі дискусій навколо газових питань". Він заявив, що в разі будівництва Південного потоку Україна за сім років взагалі не матиме газу для транзиту. І єдиною вигідною для України альтернативою назвав злиття Нафтогазу України з Газпромом.

Проте, як сказав Нарбут, таке спільне підприємство і подальше поглинання української газтранзитної системи призведе до значного посилення позицій Газпрому на кордоні з Європою.

Назад до СРСР?

Володимир Саприкін назвав це "поверненням до СРСР в енергетичній сфері".

Вже наприкінці цього року не виключений сценарій загострення відносин України з Росією в газовій сфері, сказав директор енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар. Він переконаний, що уряд Азарова не порушить проблему збільшення тарифів на транзит російського газу у сподіванні на отримання дешевого газу з Росії. Але Газпром, на думку експерта, не зможе зробити такого подарунка. Оскільки не лише втратить кошти, а й збільшить видаткову частину корпоративного бюджету.

До того ж на думку Гончара, Газпром змушений компенсувати вигоду, яку він втратив на європейському ринку внаслідок скорочення споживання російського газу європейськими країнами коштом газових ринків України та Білорусі.

А запевнення в збереженні обсягів транзиту в обмін на злиття двох компаній не означають гарантій ані закупівлі європейськими споживачами цих обсягів, ані отримання Україною прибутків від транзиту.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.