Дурість - спадкова ознака

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 21.09.2010 13:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11481

Фахівці з Університету Еморі в американському штаті Джорджія виявили у мишей ген, видаливши який розумові здібності поліпшуються. Даний ген дурості, названий за іменем головного героя популярного мультсеріалу “геном Гомера Сімпсона”, було знайдено також і в людей.

Ген дурості назвали геном на ім’я головного героя популярного мультсеріалу - Гомера Сімпсона

У ході експерименту вчені видалили в лабораторних мишей ген RGS14. Даний ген пов'язаний з певною зоною під назвою CA2 в гіпокампі. Ця частина мозку бере участь у консолідації нових знань і спогадів.

Після чого вчені встановили, що миші з віддаленим геном RGS14 краще запам'ятовували різні предмети, які дослідники клали їм до клітки, а також швидше знаходили вихід із заплутаного лабіринту, орієнтуючись за зафіксованим у пам'яті вказівниками, ніж тварини, у яких даний ген не вилучили. Вчені припустили, що RGS14 обмежує здатності тварин до запам'ятовування і навчання, і тому назвали його геном Гомера Сімпсона.

Як повідомляє джерело, такий же ген було виявлено і в людей. Проте дослідники поки не впевнені, що видалення RGS14 можу бути корисним як для людини, так і для мишей. "Питання в тому, чому в нас і в мишей є ген, який робить істоту дурнішою? Я вважаю, що ми не бачимо всієї картини загалом. RGS14 може бути дуже важливим для процесів навчання і запам'ятовування. У цьому випадку його видалення може негативно позначитися на розумових здібностях ", - підсумував один із працюючих над цим проектом вчених Джон Хеплер.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.