Оприлюдено урядовий проект Податкового кодексу

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 22.09.2010 11:41 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11487

Проект Податкового кодексу оприлюднений на сайті Верховної Ради.

Документ обсягом 503 сторінки містить 19 розділів, в яких 340 статей, і передбачає набуття чинності, за винятком ряду норм, з 1 січня 2011 року.

Згідно з проектом, ставка податку на прибуток буде поетапно понижена з 25% до 16% (у 2011 і 2012 роках - 19%, у 2013 і 2014 роках - 18%, 2015 - 17%, з 2016 - 16.

Передбачено введення на 5 років нульової ставки цього податку для новостворених підприємств, а також підприємств з щорічним обсягом доходів до 3 млн. гривень.

Крім того, передбачено ввести на 10 років звільнення від оподаткування прибутку підприємств легкої промисловості (крім підприємств, що виготовляють продукцію на давальницькій сировині), а також підприємств готельного бізнесу, судо- і літакобудування.

Проект кодексу також передбачає зниження податку на додану вартість з 20% до 17% з 2014 року і введення автоматичного відшкодування ПДВ.

Документ передбачає оподаткування доходів фізосіб за ставкою 17% для тих, у кого щомісячний дохід перевищує 10 мінімальних зарплат, для решти - 15%.

Передбачено оподаткування за ставкою 5% доходів на вклади (депозити), якщо загальна сума отриманих за місяць відсотків перевищує 2 мінімальних зарплати (тобто із загальної суми депозитів понад 200 тис. гривень).

Крім того, передбачено оподаткування за ставкою 15% частини суми пенсій або щомісячного довічного утримання, що перевищує максимальний розмір бази нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Передбачена обов’язкова подача декларації великими і середніми підприємствами в електронній формі із застосуванням електронного підпису.

Передбачено замінити ідентифікаційний номер особи на реєстраційний номер облікової картки платника податків, раніше надані ідентифікаційні номери будуть прирівняні до номерів реєстраційних карт.

Також передбачено ввести альтернативну форму обліку щодо серії і номера паспорта для громадян, які через переконання відмовляються від податкового номера.

Передбачено введення податку на нерухомість як єдиного місцевого податку. За нульовою ставкою оподатковується житлова нерухомість з площею до 100 кв.м в місті або 200 кв.м у сільській місцевості. Якщо на житлоплощі зареєстровано більше 2 осіб у місті і 5 - в сільській місцевості, за нульовою ставкою оподатковується площа по 40 кв. м на кожного зареєстрованого. За ставкою 10 гривень/кв. м оподатковується площа, що перевищує зазначені норми.

З урахуванням місця розташування житла і його технічного стану місцеві власті можуть до ставки податку встановлювати коефіцієнти від 0,5 до 1,5.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.