Будуємо нову країну. Для меншості

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 22.09.2010 14:49 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11493

Аналіз ініціатив, проектів та дій нинішньої влади, зокрема, внутрішньополітичних, гуманітарних чи соціальних, дає підстави стверджувати, що влада все більше і більше звужує коло своїх прихильників, а отже втрачає суспільну підтримку та, більше того, пропагує цінності, що не об’єднують, а розколюють Україну.

Про це заявив сьогодні на прес-конференції у парламенті заступник Голови Верховної Ради, член фракції «БЮТ-Батьківщина» Микола Томенко.

Він відмітив, що, якщо раніше про це говорили політики та експерти, то сьогодні так вважає більшість українського суспільства. Він зазначив, що цей факт підтверджується і результатами останніх досліджень та послався на всеукраїнське опитування, проведене «Українським демократичним колом» на замовлення Інституту політики 9 – 15 вересня 2010 року стосовно ставлення громадян до суспільних цінностей та стратегії розвитку держави.

«Більшість громадян країни, зокрема, 56,4% вважає, що в цілому все, що відбувається на сьогоднішній день в Україні, йде в неправильному напрямі», - повідомив Томенко та відмітив серйозне погіршення ситуації в цьому сенсі, оскільки, згідно подібного дослідження в травні цього року, лише 35, 7% вважали, що Україна йде у неправильному напрямку, а 42,5% були впевнені, що влада веде Україну правильним шляхом.

Віце-спікер парламенту також зазначив, що стратегія Конституційних змін, яку сьогодні пропонує команда президента, прямо протилежна суспільним сподіванням і намірам.

«Як відомо, днями Конституційний Суд скоріше за все зробить серйозний крок до повернення України в конституційний режим 1996 року зі збільшеними повноваженнями Президента. Натомість, згідно результатам опитування, більшість українців (56,2%) вважають, що найкращим було б не змінювати Конституцію, а забезпечити її виконання», - сказав Томенко, зазначивши, що лише 13,3% опитаних вважає, що треба за рішенням Конституційного Суду повернутись до Конституції України 1996 року.

«Суттєво змінилося ставлення українців і до, так званого, Харківського пакту стосовно продовження строку перебування Чорноморського флоту РФ на території України», - наголосив заступник Голови ВР та повідомив, що, якби на сьогоднішній день відбувався референдум щодо цього питання, то лише 45,8% проголосували за продовження строку перебування Чорноморського флоту Росії на території України. натомість, у травні ця цифра складала 54,3%.

Найбільшу тривогу, на думку Томенка, у суспільства викликають дії влади в гуманітарній сфері.

«Суспільство фактично визнало, що влада у сфері культури та історичних традицій веде неукраїнську політику», - підкреслив він.

Так, 38,3% опитаних вважають, що нова влада в основному підтримує національну культуру та традиції. Натомість, відносна більшість громадян (43,9%) дотримуються протилежної думки, з них 13,6% вважають, що нова влада в основному підтримує радянську культуру та традиції, а 30,3% – російську культуру та традиції.

«Збільшується число і тих, хто вважає, що в Україні відроджується цензура», - відзначив Томенко та повідомив, що сьогодні вже 37,1% українців вважають, що ситуація зі свободою слова погіршилася і відроджується цензура.

«Натомість, як відомо, речники влади щоденно заявляють, що проблеми зі свободою слова та відродженням цензури – це вигадки опозиції і суспільство цього не розуміє», - нагадав він.

«Сьогодні команда президента припускається помилки всіх попередніх Президентів, що діяли в Україні: вона не враховує настрої суспільства і пропонує проекти, в тому числі і стратегічні, виходячи з власних політичних інтересів, які не підтримуються більшістю суспільства і, натомість, намагається переконати президента та інших високопосадовців, що суспільство з ними», - підсумував Томенко.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.