Україна для людей. Столичному “смотрящему” Банкової Конституція - не закон

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 22.09.2010 18:04 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11500

До кінця року киянам запропонують раз на місяць добровільно платити певну суму в лікарню, щоб у разі хвороби безкоштовно отримувати ліки, консультації та лежати в стаціонарі.

Вже на початку листопада в столиці з'явиться перша лікарняна каса - спрощений варіант медичного страхування. Відповідне ноу-хау запроваджує перший заступник мера Києва Олександр Попов.

Ідея лікарняної каси полягає в тому, що люди раз на місяць добровільно платять певну суму в лікарню, а у разі хвороби безкоштовно отримують ліки, консультації, аналізи, лежать в стаціонарі. Але лікуватися можна лише на заздалегідь прописану в договорі суму.

Перша каса відкриється при міській лікарні №1, що на Харківському шосе, 121. "Через півтора-два місяці ми зможемо зареєструвати членів каси. Для цього вони повинні прийти до нас і підписати договір, ну і заплатити внесок. Спочатку каса працюватиме тільки для жителів району", - розповів головлікар лікарні Ігор Чермак.

Точно сказати, скільки треба буде заплатити, він поки не може. За його словами, ймовірно щомісячний внесок може скласти 100 грн (1200 грн на рік) з однієї людини, а ліміт на лікування - 3500 грн на рік. Пенсіонерам і малозабезпеченим запропонують платити втричі менше (близько 30 грн), але й ліміт на стільки ж скоротиться.

Для порівняння, економ-програми в приватних страхових компаніях коштують клієнтам 200-250 грн на місяць, але за ці гроші вони можуть розраховувати на допомогу у розмірі 8-11 тис грн на рік. Сюди входить невідкладна допомога в різних держклініках.

У випадку з лікарняною касою пацієнтові запропонують обслуговування в конкретній клініці, при якій існує ця сама каса. Людина повинна буде піти до терапевта (виписка від іншого лікаря не підійде), а той вже визначить її подальше лікування і випише ліки.

Розцінки на послуги будуть такі самі, які нині існують для "платних" хворих. Наприклад, УЗІ - близько 100 грн, МРТ - 300 грн. "Ми вже готуємо фахівців, яких закріпимо за касою, вони проводитимуть огляд хворих і робитимуть їм призначення", - розповів Чермак.

У прес-службі КМДА сказали, що до кінця року лікарняні каси запрацюють в більшості медустанов міста. Але підкреслюють: каса - справа виключно добровільна, тому говорити, що столичну медицину роблять платною, не можна.

Практикуючі лікарі відносяться до ідеї неоднозначно. "З одного боку, людина почуває себе захищеною: якщо захворіє, їй точно нададуть допомогу в потрібному обсязі. Але тут дуже багато лазівок для зловживання. Лікарі отримуватимуть зарплату з цієї каси, тобто спробують заощадити - виписувати дешевші ліки, наприклад. Проконтролювати їх буде нереально. Крім того, пацієнт вимушений буде обслуговуватися тільки в одній лікарні. А якщо там лікар не найкращий? Це має сенс, якщо каси запрацюють по усьому місту", - пояснив терапевт однієї з київських поліклінік.

Нагадаємо, міністр охорони здоров'я Зиновій Митник стверджує, що в Україні потрібно ввести платну медицину, таким чином вивівши з тіні факт плати за медичні послуги.

Від “Аратти”: спеціально для панів Митника і Попова нагадуємо, що Конституція України є законом прямої дії і має зверхність над усіма іншими правовими актами.

Частина друга статті 22 Конституції наголошує, що Конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані. При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

Стаття 49 Конституції визначає: "Кожен має право на охорону здоров'я, медичну допомогу та медичне страхування. Охорона здоров'я забезпечується державним фінансуванням відповідних соціально-економічних, медико-санітарних і оздоровчо-профілактичних програм. Держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування. У державних і комунальних закладах охорони здоров'я медична допомога надається безоплатно; існуюча мережа таких закладів не може бути скорочена. Держава сприяє розвиткові лікувальних закладів усіх форм власності".

Більш того, чинний Кримінальний Кодекс визначає, що ненадання медичної допомоги людині, яка перебуває у безпомічному стані - є кримінальний злочин. Ненадання медичним працівником допомоги хворому - також визначено, як кримінальний злочин.

Також визначено, як кримінальний злочин: ненележне виконання медичним працівником своїх обов'язків та порушення прав пацієнта.

Отже, тільки із наведених нами аргументів, що базуються виключно на чинному законодавстві України, ми можемо констатувати явну коримінальну спрямованість ініціатив столичних та державних посадових осіб. Тим більше, що медичні послуги в столиці, як і у всій державі, насправді далеко не безкоштовні - за них вже сплатили платники податків. А відтак виникає питання: де наші гроші пани Попов і Митник? Чому ми мусимо платити двічі за одну й ту ж послугу, при чому вдруге - у явно незаконний спосіб?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.