Інфораційний простір авторитарної Росії породжує викривлення свідомості

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 23.09.2010 16:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11517

За словами члена комісії закордонних справ Естонії Рійгикогу Марко Міхкельсона, паніка, що виникла в переважно російськомовному повіті Іда-Вірумаа через гречку, наочно демонструє, в якому інформаційному просторі живе значна частина населення Естонії.

Як пише в своєму блозі Міхкельсон, і раніше траплялося, що жителі Естонії, які живуть у зоні охоплення російських телеканалів, ведуть себе по-іншому або легко піддаються впливу в порівнянні з рештою населення країни, повідомляє естонське видання DELFI.

Міхкельсон згадує випадок, як мер одного з міст розповсюдив інформацію, ніби в очікуванні євро Естонія готується до девальвації крони. Далі він нагадує, як після цього серед жителів Іда-Вірумаа, повіту, який населений переважно російськомовними, виникла думка, що гроші потрібно поміняти одразу ж.

Міхкельсон риторично запитує, про яке інфополе може йти мова, коли діти в одному з дитсадків дотепер вивчають алфавіт за букварем з фотографіями Леніна.

Депутат відзначає, що в Естонії недооцінюють вплив інформації на масову свідомість. "Особливо, коли поруч співіснують вільне суспільство і авторитарна система з жорстким контролем мас-медіа", - пише Міхкельсон.

В кінці серпня - на початку вересня люди в Росії почали скуповувати гречку, через кілька тижнів новини про тамтешнє підвищення цін і дефіцит гречки досягли Естонії і породили дефіцит гречки й у цій країні.

Власне, не тільки в Естонії, - дефіцит гречки і підвищення ціни на неї торкнулося й України, яка перебуває під ще більшим впливом інформаційного поля російських мас-медіа.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.