СБУ не поспішає виконувати доручення гаранта

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 24.09.2010 10:20 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11522

Напередодні візиту до США Президент Віктор Янукович доручив передати Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» у Львові з підпорядкування СБУ в управління Інституту національної пам’яті.

Директор музею Руслан Забілий повідомив Радіо Свобода, що наразі ніхто не спілкувався з науковцями про процес передачі меморіалу. Але чи сприятимуть такі зміни розвиткові автентичного музею?

Працівники музею позитивно оцінюють його передачу в управління Інституту національної пам’яті. Оскільки мова про це йшла одразу, як тільки створювали меморіал. А в лютому цього року Кабмін вирішив передати національний музей «Тюрма на Лонцького» у підпорядкування інституту, але вже новий уряд Азарова зупинив цей процес і залишив музей у підпорядкуванні СБУ.

За словами директора музею Руслана Забілого, окрім заяви Президента ще ніяких реальних кроків у напрямку передачі меморіалу не зроблено.

«Ми лише чули зі ЗМІ слова Президента – і все. Думаю, що це буде довший процес, особливо, коли мова йде про фінансування. Скільки у бюджеті буде передбачено коштів, чи взагалі їх запланують, покаже, наскільки музей почуватиметься впевнено, чи питання збереження національної пам’яті є цікавим і важливим для влади. Ще торік до Кабміну була подана програма про музей, і вона корегувалась, мала бути включена у бюджет, але цього не сталося, бо прийшов уряд Азарова і зупинив процес передачі, – каже Руслан Забілий. – Сьогодні повернулись знову до цього питання під тиском громадськості. Ми не змінюватиме формату музею, наші орієнтири визначені від початку: розкрити суть тоталітарних режимів на території України, увесь механізм використання людей різних національностей цими тоталітарними режимами, показати, що поряд із українцями жертвами були поляки, євреї, інші національності, які сиділи ось тут, у тих камерах. Ми маємо переосмислити минуле, повинні мати доступ до документів, а влада хоче затерти злочини тоталітарного минулого».

Руслан Забілий не ознайомлений із постановою про відкриття карної справи

Досі СБУ не повернуло музею вилучені комп’ютери, які належать членам Наглядової ради музею, і робочі матеріали, підготовлені до наступної експозиції. За інформацією Служби безпеки, слідчі проводять експертизу. Це зупинило роботу над виставкою, присвяченій дисидентам, зазначає Руслан Забілий. Він каже, що проти нього порушено кримінальну справу за фактом, але якось дуже дивно.

«Справа відкрита за фактом, але я досі не ознайомлений з постановою про відкриття справи, не знаю, як я проходжу у ній – чи як підозрюваний, чи як свідок, – каже він. – Жодних викликів для роз’яснення, пояснення, допиту не було від дня затримання. Ситуація видається більш ніж дивною. Це зробилось, щоб залякати істориків, щоб вони собі зробили відповідні висновки, якими темами не варто займатись».

Не знають працівники музею «Тюрма на Лонцького», чи всі вони залишаться на своїх посадах після передачі меморіалу в підпорядкування Інституту національної пам’яті.

СБУ популяризувала «Тюрму на Лонцького» на увесь світ

Тим часом музей «Тюрма на Лонцького» працює за звичайним графіком. Ні на один день він не зачинявся. Ба більше, після скандалу довкола затримання працівниками СБУ директора меморіалу Руслана Забілого кількість відвідувачів суттєво збільшилась. У будній день уже до обіду в музеї побували 40 осіб.

Тут я зустріла вчительку гімназії «Євшан» зі Львова Оксану Риндзак, яка на прохання своїх вихованців домовлялась про екскурсію.

«Школярі прочитали про затримання Руслана Забілого, чули по радіо і бачили по телебаченню. Вони запитували, чи я знаю, де цей музей. Зізнаюсь, до свого сорому, що не знала. Діти попросили організувати їм екскурсію. Я сьогодні знайшла музей, і вже завтра ми сюди прийдемо. А взагалі він мене просто вразив. Це буде справжній урок історії для учнів», – зауважила вчителька.

У Києві молоді люди навіть об’єднуються, щоб гуртом приїхати у Львів у «Тюрму на Лонцького». Окрім Києва, багато відвідувачів із Одеси, США, Скандинавії, приходить і чимало львів’яни. Поцікавились експозицією меморіалу навіть слідчі міської міліції, які працюють поруч із музеєм.

СБУ своїми діями щодо науковців, по суті, сприяла популяризації меморіалу. Про музей дізнались як в Україні, так і в світі. Працівники меморіалу сподіваються, що і Президент Віктор Янукович невдовзі відвідає «Тюрму на Лонцького».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.