Члени ЦВК написали Януковичу, що попри його доручення, чесних виборів не буде

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 24.09.2010 10:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11523

4 члени Центральної виборчої комісії просять Президента Віктора Януковича забезпечити проведення чесних місцевих виборів.

Про це йдеться в їх відкритому листі до Януковича.

«Змушені звернутися до Вас, пане Президенте України, як до гаранта дотримання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина з проханням вжити невідкладних заходів з метою спрямування виборчого процесу в демократичне русло», - йдеться у зверненні, підписаному заступником голови ЦВК Жанною Усенко- Чорною, членами ЦВК Ігорем Жиденком, Юлією Швець і Валерієм Шелудьком.

Члени ЦВК вважають, що без зміни закону про місцеві вибори, а також зміни практики його застосування комісією неможливо провести чесні демократичні вибори.

Зокрема, у зверненні висловлюється стурбованість тим, що формування територіальних виборчих комісій проходить, на думку авторів листа, з порушенням принципу рівності суб’єктів виборчого процесу.

Вони вважають, що кількісне співвідношення членів у цих комісіях і розподіл керівних посад у них свідчать про домінування одних політичних партій над іншими.

Також у зверненні наголошується, що більшість керівних посад у тервиборчкомах належить Партії регіонів.

У відкритому листі відзначається, що найбільшою загрозою для проведення справедливих і чесних виборів є передбачена чинним законом про місцеві вибори процедура підрахунку голосів та встановлення результатів виборів, яка передбачає ухвалення рішення виборчої комісії з цих питань більшістю голосів від присутніх на засіданні членів комісії.

На думку авторів звернення, ця обставина нівелює колегіальний принцип роботи комісії і робить неможливим здійснення ними повноважень, оскільки може статися так, що від однієї комісії може бути складено за результатами виборів кілька різних протоколів.

Нагадаємо, Янукович вже неодноразово заявляв, що зацікавлений в прозорих і демократичних місцевих виборах.

Чергові місцеві вибори відбудуться 31 жовтня.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.