Україна для людей. Незабаром для більшості українців сир стане розкішю

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 24.09.2010 11:29 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11526

Унаслідок підвищення закупівельних цін на молоко в серпні, зросла собівартість виробництва молочних продуктів в цілому та сиру зокрема.

Так, враховуючи, що тверді сири виготовляють з молока високої якості, сири в першу чергу реагують на зниження пропозиції і подорожчання молочної сировини.

Як стверджує директор компанії Мілкіленд Україна Владислав Реков, рівень цін на молочні продукти в Україні безпосередньо залежить від цін на світовому ринку, але більшою мірою від цін на європейському ринку, на якому в останні місяці спостерігається тенденція зростання.

На його думку, зазвичай ціни на молочні продукти після певного проміжку часу транслюються на український ринок, однак у цьому році ситуація змінилася. Так, сьогодні ціни на молочні продукти в Україні перевищують європейські приблизно на 30%.

За словами аналітиків, експорт сирів з України до Росії, великого імпортера сирів, підтримує високі ціни на продукт на вітчизняному ринку.

Згідно з даними директора аналітичного агентства Інфагро Василя Вінтоняка, експорт сиру з України відчутно знизився і склав 5,7 тис. тонн, у той час як за попередні кілька місяців він становив блисько 7-7,5 тис. тонн.

Як повідомляє аналітик, український сир у Росії сьогодні на 10% дорожчий за німецькі сири. Зокрема, німецький сир Тільзітер в оптовій закупівлі коштує 185 руб / кг., а український Російський - від 200-210 руб / кг.

Так подорожчання сиру в Україні зробило більш привабливим імпорт, навіть з урахуванням 10% ввізного мита та інших витрат.

"На сьогодні ринкова ситуація так складається, що імпорт сиру в Україну вже вигідний", - говорить Вінтоняк.

Крім цього, директор компанії Мілкіленд Україна повідомляє, що активне ввезення сиру в Україну вже почалося.

У свою чергу українські виробники не дуже стурбовані збільшенням пропозиції закордонної продукції, так як не бачать в ній повноцінного конкурента.

"Той імпорт, який зараз йде в Україну, - це польський сир Мааздам, Радомер. Вони на смак - інші. Імпортний сир з Польщі - не конкурентний за смаковими якостями з сиром, звичним для українського споживача. Ми потерпаємо від імпорту, так як у них ціни нижчі, але сказати, що це радикально вдарить по переробнику, - не можна ", - вважає Реков.

За даними порталу BIZ.liga.net на 15 вересня середня ціна на сир у деяких торгових мережах становила 68,33 грн. / кг, у той час як на 26 липня - лише 57,49 грн. / кг. Так, за півтора місяця сир у роздробі подорожчав більш ніж на 10 грн. / кг.

Крім того, директора аналітичного агентства Інфагро повідомив, що деякі українські виробники планують наприкінці вересня в черговий раз підвищити ціни.

Керівник агентства ПроАгро вважає, що в найближчий тиждень роздрібна ціна на традиційні сири досягне в роздробі за позначку в 80 грн / кг, а в жовтні, не виключає експерт, трохи кращі сорти будуть виставлятися по 100 грн / кг.

Нагадаємо, як повідомлялося 23 вересня, ціни на м'ясо в Україні досягли десятирічного максимуму.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.