Вчені знайшли п’ятнадцятирога

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 24.09.2010 15:46 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11534

На півдні американського штату Юта вчені відкопали рештки двох нових видів велетенських травоїдних рогатих динозаврів.

Ці істоти жили на "втраченому континенті" Ларамідія в пізній крейдяний період 68-99 млн. років тому.

Той континент утворився, коли мілке море розділяло нинішню Північну Америку на два континенти. Результати дослідження опубліковані у виданні PLoS ONE.

Згідно з висновками вчених, динозаври, рештки яких вони виявили в Юті, жили в болотистих субтропіках.

Цей вид є спорідненим із трицератопсом і належить до родини рогатих динозаврів. Слово "Ceratops" перекладається з грецької як "рогате обличчя".

"Велетенський носоріг"

Хоча обидва нововідкриті види динозаврів мали різного розміру роги на голові, більший із них, який має назву Utahceratops gettyi, мав величезний ріг над носом.

Марк Ловен, один з авторів дослідження, каже, що той динозавр скидався на "велетенського носорога з непомірно великою головою".

Другий вид динозаврів, знайдених під час розкопок, отримав назву Kosmoceratops richardsoni: його голову прикрашало аж 15 рогів - найбільше з-поміж усіх досі відомих видів динозаврів.

Космоцератопс мав роги не лише над носом і над кожним оком, а ще й над кожною щокою. А вздовж його костяного коміра було 10 рогів.

"Космоцератопс - одна з найдивовижніших тварин, відомих людині. Він мав величезний череп, оздоблений цілим набором рогових закінчень," - каже провідник експедиції Скотт Сампосн з Природничого музею штату Юта.

Науковець каже, що попри безперечно потворну зовнішність ці динозаври навряд чи послуговувалися рогами для самозахисту.

В останні кілька місяців палеонтологи виявили кілька видів рогатих динозаврів, але ще один автор публікації Андрю Фарк вважає останню знахідку особливою:

"Нові істоти зі штату Юта - своєрідна родзинка, бо маємо справою з анатомією, набагато дивовижнішою за будь-що, властиве цій групі тварин, які відомі своїми незвичними черепами".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.