Власний дотик допомагає зменшити біль

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 26.09.2010 22:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11542

Британські вчені зробили нове відкриття. Вони довели, що людина зменшує відчуття болю, коли торкається до місця, яке у неї болить.

Дослідники науково підтвердили те, що інстинктивно і так відомо кожному.

Про нове наукове відкриття британських вчених повідомляє BBC, посилаючись на експерименти, проведені дослідниками з Інституту когнітивної нейробіології Університетського коледжу Лондона.

Вчені провели дослід над групою добровольців, використавши ефект, відомий в науці як "термічна ілюзія опіку". Щоб досягти такого стану, людина повинна опустити вказівний і безіменний пальці руки в теплу воду, а середній палець тієї ж руки - у холодну воду.

При цьому середній палець починає відчувати відчуття сильної печії, яке, насправді, ілюзорне. Таке сприйняття викликане реакцією нервової системи людини на подразник. Одразу після цього "дослідження" учасників експерименту просили доторкнутися безіменним, вказівним та середнім пальцем однієї руки до тих саме пальців іншої.

Після цього всі учасники експерименту повідомили, що відчуття опіку в середньому пальці зменшилося. Таким чином, за допомогою наукових методів вдалося встановити, що інтенсивність больового відчуття зменшувалася в середньому на 64%.

Втім, з'ясувалося, що якщо до "хворого" місця торкалася інша людина, полегшення не наставало.

А американські вчені не так давно теж з'ясували всі "підводні камені" дотиків. За їх даними, ніжний дотик жінки змушує чоловіків ризикувати, у тому числі і у фінансових справах.

Це пояснюється виникненням почуття захищеності, подібне до того, яке передється дотиком матері до дитини. "Ми показали, що мінімальний фізичний контакт може посилити почуття захищеності у людей, що надалі змушує їх проявляти ризиковану поведінку більш яскраво", - говорять автори дослідження, повідомляє Дни.ру.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.