Від чого померла дитина? Імунологи не підтвердили, що дитина на Донеччині померла через щеплення

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 29.09.2010 17:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11583

Причинно-наслідкового зв’язку між смертю та щепленням семимісячної дитини з Донецької області немає.

Такий висновок 29 вересня зробили фахівці ДП "Центр імунобіологічних препаратів".

Процедура вакцінації була проведена згідно нормативним документам. Умови зберігання і використання вакцини на всіх етапах відповідають встановленим вимогам, йдеться у документі Центру.

Дівчинці кололи французьку вакцину "Пентаксим". Саме після цього препарату в минулому році померли двоє малюків з Донецька. Батьки наполягали, що діти померли від цього щеплення, а медики запевняли, що це не так. Щоправда, у підсумку на використання тієї партії вакцин все ж була накладена заборона.

Тепер ситуація дуже схожа. У Донецьку померла семимісячна дівчинка Сніжана Гаврилова. "Через кілька днів після щеплення (було комплексне щеплення від правця, дифтерії та коклюши. - Ред.) Сніжані стало погано, дівчинку відразу привезли до поліклініки. Тут, у лікаря, Сніжані стало ще гірше, їй викликали швидку, - розповів рідний дядько дівчинки Роман Гаврилов. - У кареті їй дали кисень, після чого Сніжані полегшало. Але, начебто як, через те, що кисню було в кареті мало, Сніжану до лікарні не довезли, вона померла у "швидкій". Її батьки, Максим і Ольга, в жаху. Це була друга дитина у них, старший син Андрій щойно пішов до школи...".

Бабуся Сніжани Тетяна Гаврилова каже, що лікарі одразу сумнівалися, робити чи ні щеплення - через нежить у дівчинки був ослаблений організм. "У результаті зробили, але організм цього не переніс, - плаче бабуся. - Через годину-другу після щеплення у Сніжани почалася блювота, потім пройшла, і кілька днів вона відчувала себе нормально. Ми тоді подумали, що це її заколисало в транспорті, але потім стало зовсім погано".

Лікарі запевняють, що щеплення тут не при чому. "З вакциною ця смерть не пов'язана! - сказав головний лікар донецької дитячої лікарні № 5 Олександр Левченко, в поліклініці, де робили щеплення дівчинці 16 вересня і куди принесли на обстеження через 5 днів. - Такою комбінованою вакциною "Пентаксим" французького виробництва тільки в нашій лікарні щеплено близько 200 дітей, а в той день, 16 вересня, разом з цим малятком були щеплені 18 дітей. У них немає ніяких ускладнень. Цією вакциною прищеплюємо вже 10 років".

Левченко впевнений, що причина в іншому - мати дитини пізно звернулася по допомогу, адже у дівчинки більше двох діб була блювота і діарея. "Точно сказати поки не можу, що це було - харчове отруєння, дизентерія або токсикоінфекція, які за строками збіглися зі щепленням. Коли дитину принесли в лікарню, дівчинка була без свідомості. Був викликаний реанімобіль, який приїхав протягом 10 хвилин (за неофіційною інформацією він затримався, що стало ще однією причиною трагедії. - Ред.), але лікарі були безсилі, дитина померла в дорозі".

У МОЗ не готові що-небудь сказати з приводу інциденту. Але відмовлятися від "Пентаксиму" цієї серії чиновники не мають наміру. "Він вважається одним з найкращих у світі", - відповіла нам директор Центру імунологічних препаратів Алла Моїсеєнко.

Нагадаємо, з 2011 року календар щеплень буде змінено: від деяких вакцинацій відмовляться, а деякі поєднають в один укол, щоб знизити ризик.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.