Уряд проФФесіоналів встиг за півроку вбити віру українців у поліпшення добробуту

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 30.09.2010 20:29 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11598

У серпні індекс споживчих настроїв населення обвалився відразу на 12,7 пункту до значення 73,7 пункту.

Про це повідомив Міжнародний центр перспективних досліджень з посиланням на дані їхнього спільного дослідження з компанією GfK Ukraine.

Зокрема, серпневі дані продемонстрували, що споживчі настрої 60% населення України песимістичні, а рівень інфляційних очікувань населення досяг найвищого значення за всю історію проведення дослідження.

Згідно з даними, падіння відзначається за всіма складовими індексу споживчого настрою. Оцінки поточного стану українців втратили 13 пунктів і склали 67,9. Не на багато краща ситуація і з економічними очікуваннями, які впали на 12,5 пунктів до позначки 77,5.

«Причиною цього стало катастрофічне погіршення оцінок поточного особистого матеріального стану громадян України - на 22,0 пункту до значення 63,0», - сказано в доповіді.

Також відзначається, що очікування українців щодо інфляції та безробіття відповідали загальній песимістичній оцінці економічної ситуації. Індекс очікування щодо динаміки безробіття додав 8,9 пункту, а інфляції - 7,7 пункту до найвищого значення за всю історію проведення досліджень.

«На розчарування населення в діях влади, яке було основним чинником падіння споживчих настроїв влітку 2010 року, в серпні додалося неконтрольоване зростання цін на продукти харчування. Оскільки витрати на продовольство складають більшу частину бюджету більшості українців, його подорожчання призвело до обвалу оцінок власного особистого матеріального становища громадян.

Песимістичні прогнози аналітиків щодо подальшої динаміки цін на харчові продукти разом з сумнівами у здатності влади забезпечити зростання добробуту українців також негативно позначилися на економічних очікуваннях українців », - вважає Максим Борода, керівник програми» Соціальна економіка «МЦПД.

Нагадаємо, на початку поточного року МЦПД і компанія GfK Ukraine фіксували стрімке поліпшення споживчих настроїв українців, що було пов’язано з результатом останніх президентських виборів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.