Європейці визначили найкращі туристичні місця Європи. Україна поки що до цього рейтингу не потрапила...

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 18.04.2006 20:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=116

Європейська асоціація туроператорів визначила список найпопулярніших серед туристів європейських країн. Рейтинг складався з різних номінацій, що з різних боків характеризують країни. Опитування проводилося серед туроператоров, чиї обсяги роботи обчислюються мільйонами туристів.

Хорватія - найприємніша і найцікавіша країна

У загальній номінації, де визначалася найцікавіша країна, поїздка до якої найприємніша і найцікавіша, перемогла Хорватія. За неї віддали свої голоси 23% опитаних учасників європейського ринку туристських послуг. На другому місці виявилася Чехія - 15%. Замкнула трійку Ісландія - 13% опитаних туроператоров.

Як сказав Том Дженкинс, виконавчий директор Європейської асоціації туроператоров, "Хорватія посіла перший рядок рейтингу найпопулярніших країн, тому що вона стала дійсною європейською країною, не перейнявши недоліків членства в Євросоюзу. На Хорватію не поширюється дія європейського ПДВ, тому в порівнянні з найближчими конкурентами, такими як Італія і Греція, де туристична інфраструктура розвинута краще, у Хорватії можна встановлювати ціни нижче на 19%".

Цілком природно, що Хорватія зайняла і перше місце в списку "Краще співвідношення ціна-якість". За неї віддали свої голоси 19% опитаних. Стільки ж експертів проголосували і за Іспанію. На третьому місці в цій категорії Чехія - 13%.

А от найгіршим місцем по співвідношенню ціна-якість виявилася Великобританія. Невиправдано дорогою цю країну називають 57% європейських туроператорів. Однак, якщо ви їдете за гарними краэвидами, то Великобританію ніяк не обійти. Ця країна, на думку експертів, на другому місці за природною красою (26%). А перше місце у Швейцарії (38%).

У Німеччині за свої гроші ви одержите найкращий у Європі сервіс. З цим згодні 32%. Якщо ви хочете провести романтичну відпустку, то їхати треба в Париж. Таку пораду дають 71% учасників європейського ринку. Саму мистецьку подорож можна здійснити по Італії, відвідавши Венецію і Рим (94%). Кращі нічні клуби Європи можна знайти в Лондоні (33%) і Барселоні (24%).

Кращі міста для походу по магазинах: Лондон (35%), Париж (32%), Мілан (23%). Місце з найкращими дешевими ресторанами - це Прага (37%), а просто з найкращими - це, безумовно, Франція (58%). Кращий сімейний відпочинок надається в паризькому парку розваг Euro Disneyland (38%). А найбільш комфортабельний і цікавий спортивний відпочинок на свіжому повітрі можна знайти у Франції (45%).

Найпопулярнішими серед туристів визначними пам'ятками були названі паризька Ейфелева вежа (50%), лондонське колесо огляду (29%) і римський Колізей (21%).

Україна

Україна до переліку найцікавіших і найпопулярніших країн Європи не потрапила. Прикрий факт, поки що, лишається фактом - жодна з національних визначних пам`яток, вартих уваги, не потрапила до цього рейтингу.

Невже наша мальовнича держава, що знаходиться в центрі Європи, не цікавить іноземних туристів? Невже країна, на території якої формувалася вся європейська цивілізація, спустошена до рівня мертвої пустелі? Мабуть, ні. Карпати і Крим продовжують милувати своїми краєвидами, Дніпро і далі несе свої води вздовж могутніх круч, Дністер, Південний Буг, Тетерів, Рось, Десна, Ворскла також не обміліли, вода в Чорному та Азовському морях і далі мокра, то солона, а забруднена зона ЧАЕС обмежена лише 30-кілометровою зоною... Духовний центр слов’янства вже не просто місто-герой, а столиця європейської держави...

Так у чому ж причина? Що відлякує примхливого європейського туриста? А відповідь проста й складна в той же час.

По-перше, по-друге і, по-третє – відсутність відповідної інфраструктури на шляху і навколо самих пам’яток, – а хоч би це був пляжний відпочинок, або краєзнавчий маршрут Шевченківськими місцями.

По-четверте, мають бути розроблені відповідні закони та створені податкові пільги для об’єктів туристсько-рекреаційних зон. І, звичайно, має бути переглянута політика по відношенню до стягнення ПДВ (як це зроблено в тій самій Хорватії).

По-п’яте, слід виділити окремим пунктом у бюджеті країни статтю про необхідність витрат на рекламну компанію бренду Ukraine ™ у ЗМІ. Для порівняння, у Словенії рекламний бюджет складає приблизно 9 мільйонів доларів на рік. Яким чином мають використовуватися кошти? Даємо відповідь – на друк некомерційних рекламних буклетів та розробку медіа-презентацій на лазерних дисках, які мають безкоштовно розповсюджуватися на всіх транспортних маршрутах. На створення фільмів, та озвучення їх європейськими мовами. На некомерційну рекламу українських курортів та пам’яток у західних ЗМІ.

Тобто ці всі п’ять пунктів має виконувати держава. Бо лише їй під силу прокласти асфальтовану дорогу, підвести електрику, телефонні лінії, воду та каналізацію, забезпечити відповідну охорону об’єктів і захист від кримінальних випадків мандрівників.

Усі інші пункти має забезпечувати вже приватний бізнес: як великий – туристичні оператори, приватні готелі, пансіонати, ресторани, аквапарки, автопідприємства, спортивні бази; так і малий - гіди-екскурсоводи, тренери-інструктори, водії, аніматори (по-нашому “масовики-затійники”), водії, власники приватних садиб, кафе, сувенірних крамничок, плавзасобів тощо.

Звичайно, із боку комерційних банків мають надаватися кредити з вигідними ставками та умовами погашення.

Закордонний турист – то є дуже примхлива особа, і звик на свої гроші розраховувати не на “зручності у дворі”, а на, вибачаємося, окремий ватерклозет та душ у номері. І автобус щоб бажано був не “бундесверівський” басик, переобладнаний до рівня маршрутки “Київ-Черкаси”, а як мінімум “Богдан” у туристичному виконанні з кондиціонером та зручними сидіннями. Ми вже не кажемо про шляхи, якими має пересуватися цей туристичний транспортний засіб чи рівень сервісу на об’єктах...

Тобто, рівень і кількість послуг мають відповідати вимогам світових стандартів, лише тоді наші визначні місця потраплять до європейського та світового рейтингу

Якщо держава візьметься за розум, – бо перші кроки має зробити саме вона, то через кілька років можна очікувати перші результати. А наш Президент отримає можливість повноцінної реалізації програми по створенню 5 мільйонів робочих місць...


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.