Конституційний Суд визнав зміни до Конституції 2004 року неконституційними

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 1.10.2010 11:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11605

Конституційний Суд України визнав таким, що не відповідає Конституції України, Закон «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року №2222-IV у зв’язку з порушенням процедури його розгляду та прийняття.

Відповідне рішення КС оприлюднив сьогодні голова Суду Анатолій Головін.

Згідно з рішенням КС, відповідний закон №2222 втрачає чинність з дня ухвалення Конституційним Судом цього рішення.

Конституційний Суд України поновив чинність Конституції 1996 року та звернувся до органів державної влади з вимогою невідкладно привести українське законодавство у відповідність до Основного Закону.

Зокрема, у рішенні визнається неконституційним Закон України «Про внесення змін до Конституції України» №2222-IV від 8 грудня 2004 року у зв’язку з порушення конституційної процедури його розгляду та прийняття.

Також, відповідно до статті 152 Основного Закону, Конституційний Суд постановив, що закон №2222 втрачає чинність з дня ухвалення цього рішення.

Крім того, своїм рішенням Конституційний Суд покладає на органи державної влади обов’язок невідкладно виконати сьогоднішнє рішення суду стосовно приведення нормативно-правових актів у відповідність до Конституції України від 28 червня 1996 року в редакції, що існувала до внесення до неї змін 8 грудня 2004 року.

Як повідомляв УНІАН, 8 грудня 2004 року Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до Конституції та (в пакеті до нього) про внесення змін до закону про вибори Президента (останні дозволили провести переголосування 2-го туру виборів Президента).

Закон про зміни до Конституції (про політичну реформу) передбачає перехід від президентсько-парламентської до парламентсько-президентської форми правління, формування уряду коаліцією депутатських фракцій, подовження терміну повноважень Верховної Ради до 5 років.

Закон набув чинності з 1 січня 2006 року.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.