Опозиція назвиває рішення КС перевищенням повноважень

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 1.10.2010 11:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11606

Конституційний суд, скасувавши політреформу, перевищив свої повноваження і змінив Основний закон у неконституційний спосіб.

Про це заявила міністр юстиції опозиційного уряду, заступник Голови фракції «БЮТ-Батьківщина» Олена Шустік, повідомила прес-служба партії.

«Цей орган дискредитував себе, легітимізувавши коаліцію «тушок», подарувавши з барського плеча третій строк президентства Кучмі. Але останнє його рішення межує з посадовим злочином, адже КСУ самовільно привласнив собі функції зміни головного закону країни, незважаючи на те, що Конституція не допускає виправлення свого тексту шляхом визнання неконституційним закону про внесення в неї змін», - сказала вона.

«Закон №2222 став невід’ємною частиною Конституції і вирвати його звідти з м’ясом, без руйнівних наслідків для правової держави, не вдасться. Автоматично повернутися у правовий стан, який передував ухваленню закону, неможливо», - переконала народний депутат.

«Нові норми Конституції були прийняті на всіх рівнях. Міжнародна спільнота визнала обраних за новим порядком народних депутатів і президента. Суспільство декілька років жило за новими правилами. Тепер же рішення КСУ поставило під сумнів легітимність виборів, які відбувалися за неконституційними на його думку положеннями, повноважність посадових осіб, призначених на основі тепер вже неконституційних норм, законність прийнятих за період їх дії нормативних актів. Словом, КСУ одним махом повністю дестабілізував правову систему держави. Адже після прийнятого на догоду Партії регіонів вердикту, у правовому регулюванні діяльності найвищих органів державної влади утворились величезні білі плями», - сказала Шустік.

«КСУ, за логікою речей, мав би бути дальновиднішим, ніж замовники його рішень, і чітко усвідомлювати, що наслідком вчиненого ним перевороту Конституції з ніг на голову стане повна перебудова державної машини, тобто вибори всіх органів влади. Адже народ не наділяв Президента повноваженнями, які йому «пожалував» КСУ. А результат цих виборів може бути ой яким непередбачуваним!», - наголосили Шустік.

«Дуже шкода, що під натиском партії влади впав останній форпост Конституції, що судді повністю втратили самоповагу і проміняли найвищу цінність – Закон на такі скороминучі преференції», - зауважила парламентар.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.