Нардеп Доній вважає, що вердикт КС - це тільки початок

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 1.10.2010 13:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11609

Олесь Доній вважає, що сьогоднішнє рішення Конституційного Суду не задовольнить Януковича і Партію регіонів, і вони будуть намагатися і далі посилювати в Україні владу першої особи, тягнучи країну від демократії до пізнього середньовіччя.

Про це повідомила прес-служба партії «Народна саооборона».

«Справа в тому, що «регіонали» за своєю сутністю і ментальністю — сила абсолютно неєвропейська і недемократична. Вони не розуміють, що таке розподіл влади, що таке демократія, самоврядування, парламентські дебати. Вони розуміють владу лише в абсолютистському вимірі, тобто, розуміють владу, як монархію, коли є цар і будь-яку вказівку його треба виконувати», — заявив народний депутат.

«Тому навіть повернення до Конституції Кучми їх може вже не задовольнити, тому що наявність у різному вигляду парламенту означатиме наявність опозиції, якихось дебатів, наявність місцевого самоврядування. Для «регіоналів» ці речі незрозумілі, і тому неприпустимі. Тому вони будуть намагатись йти далі, будуть думати про внесення додаткових змін для того, щоб унеможливити будь-яку вагу опозиції, парламенту і місцевого самоврядування. Вони не розуміють і не хочуть вчитися демократії», — припускає Доній.

«Це шлях від європейських цінностей до пізнього середньовіччя», — вважає «самооборонець».

«Вони тепер будуть думати, яким чином посилити абсолютизм: чи набрати 300 голосів в парламенті, чи, якщо їм вдасться розпорошити опозиційні сили на виборах до органів місцевого самоврядування, — у них буде піднесення і вони спробують винести на референдум ще більш посилений варіант Конституції, чи якийсь інший спосіб. В будь-якому випадку, їх не задовольнить навіть ілюзія демократії. Тому вони і застосовують недемократичні засобі в тому числі в середині парламенту — неприпустимо за європейськими мірками, щоб депутати проходили в парламент як представники однієї політичної сили, а в парламенті виражали інтереси абсолютно протилежні. Але для «регіоналів» це нормально», — додав депутат.

Доній назвав сьогоднішнє рішення КС очікуваним, оскільки зараз вплив Януковича і Партії регіонів є тотальним.

«У них зосереджена не тільки президентська влада, але й підпорядкована де-факто і Верховна Рада, і Кабінет міністрів, і повністю судова влада. Як за часів Кучми Конституційний Суд доводив, що йому головне проявити максимальну лояльність до влади (коли дозволив Кучмі балотуватись тричі на посаду Президента, хоча у Конституції зазначено лише 2 терміни), так і зараз можна було чекати рішення повністю на догоду президентській владі», — вважає «самооборонець».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.