Нардеп Яценюк вважає, що КС не мав права змінювати форму правління в державі

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 1.10.2010 15:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11613

Лідер політичної партії «Фронт Змін» Арсеній Яценюк заявляє, що Конституційний суд не має права самостійно змінювати форму правління в державі.

Так він прокоментував рішення КС щодо скасування політреформи 2004 року і повернення до Основного закону 1996 року, який передбачає президентсько-парламентську республіку в Україн, повідомила прес-служба партіїі.

Лідер партії зазначив, що частина рішення КС щодо скасування політреформи була прогнозованою, адже під час її прийняття були процедурні порушення: «Це був політичний торг, а не політична реформа».

Друга частина рішення КС, яким відновлено дію Конституції 1996 року, має бути легітимізована. І для цього є тільки один спосіб - президент Янукович зобов’язаний внести до парламенту нову редакцію Конституції, парламент зобов’язаний її розглянути і прийняти 300 голосами, зазначив Яценюк.

Він переконаний, що аби нова редакція Конституції отримала дійсно всеукраїнське схвалення, президент повинен створити Конституційну асамблею і передати цю Конституцію на референдум. Оскільки для такої процедури легітимізації Основного закону потрібен час, президент зобов’язаний внести до парламенту перехідні положення до чинної Конституції України, які врегулюють повноваження всіх органів влади.

«Якщо не буде дотримано всіх процедурних моментів проведення конституційної реформи, повноваження президента завжди будуть під питанням. Так можна дійти до абсурду: рішенням КС повернути і старий склад парламенту, і колишнього президента», - підкреслив політик.

Яценюк підкреслив, що для опозиції після рішення КС мало що змінилося. «Завдання опозиції сьогодні - без істерик, з холодною головою і гарячим серцем, в першу чергу, виграти місцеві вибори, по-друге – позбавити Януковича більшості в парламенті на виборах 2012 року. Щоб це стало можливим, опозиція має об’єднатися в єдину партію. Це єдиний шлях, щоб змінити цю владу», - підкреслив лідер партії «Фронт Змін».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.