Прем’єр і урядовці радіють, що Янукович може їх розігнати без жодних пояснень

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 1.10.2010 19:52 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11623

Кабінет міністрів Миколи Азарова вітає скасування політреформи 2004 року, яка встановила в Україні парламентсько-президентську форму правління, урізавши повноваження Президента.

Про це йдеться у заяві прес-служби Кабміну.

"Сьогодні Конституційний суд визнав такими, що не відповідають Конституції, зміни до Основного закону, прийняті 8 грудня 2004 року, у зв’язку з порушенням конституційної процедури їх розгляду та прийняття. Таким чином, Україна має повернутися до президентсько-парламентської моделі державного устрою. Кабінет міністрів України вітає такий розвиток подій", - йдеться у заяві.

У документі висловлюється жаль з приводу того, що конституційна реформа 2004 року "не стала основою порядку в державі".

"Очевидно, що конституційні зміни 2004 року, які були прийняті поспіхом, під тиском політичних обставин, у вкрай напруженій соціально-політичній ситуації, не виправдалися часом. Саме ці зміни створили лінії напруги між гілками влади, коли прем’єр-міністр Тимошенко ігнорувала рішення і президента Ющенка, і Верховної ради, а реальні дії влади деградували до публічних чвар між керівниками держави. Це спровокувало хаос в державному управлінні, який зрештою і зробив Україну такою вразливою до ударів фінансово-економічної кризи", - йдеться у заяві.

Як зазначила прес-служба уряду, перші кроки нової влади після обрання президентом Віктора Януковича "довели, якою величезною цінністю для нашої держави є політична стабільність, єдність дій влади".

"Весь світ оцінив це і відновив з Україною нормальний, продуктивний діалог", - наголошують у Кабміні.

В заяві підкреслюється, що, не змінюючи законодавство, а лише за рахунок погодженості дій уряду, президента і коаліції за півроку в Україні відновилося стабільність і порядок.

"Все це є безумовним доказом на користь такої моделі державного управління, яка ґрунтується на чіткій субординації і розподілі компетенції органів державної влади. Саме це є запорукою того, що хаос попередніх п’яти років більше не повториться", - йдеться у заяві.

Як відомо, 1 жовтня Конституційний суд визнав неконституційною політреформу 2004 року, яка встановила в Україні парламентсько-президентську форму правління, урізавши повноваження президента.

Тепер долю змін до Конституції має вирішити Верховна рада, який для цього знадобиться не менше 300 депутатів. У Партії регіонів кажуть, що вже заручилися підтримкою достатньої кількості нардепів, щоб закріпити повернення до Конституції 1996 року.

Водночас, опозиція наполягає, що президент Віктор Янукович, Верховна рада і Кабмін повинні піти у відставку, бо всі органи влади були в Україні сформовані за Конституцією 2004 року, яку КС визнав незаконною.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.