Рішення КС заклало міну під Партію регіонів?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 4.10.2010 15:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11634

Рішення Конституційного Cуду про відновлення дії Конституції в редакції 1996 року посилить політичну нестабільність в країні. Також експерти припускають, що тепер в опозиції з’явився шанс посилити свої позиції, перенісши протистояння коаліція-опозиція на рівень президент-парламент.

Відновивши дію Конституції 1996 року, Конституційний Суд перевищив свої повноваження.

Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив керівник Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

«Я не розумію, звідки взялися повноваження у Конституційного Суду змінювати своїм рішенням чинну Конституцію», – каже він.

За словами Ігоря Коліушка, Рішення Конституційного Суду створює багато колізій, які президентська гілка влади намагатиметься вирішити на власний розсуд.

«За положеннями Конституції в редакції 1996 року, парламентські вибори мають відбутися в березні 2011 року, уряд має формуватися за іншими засадами, ніж цей. Ніхто не має повноважень розставити все на свої місця», – зазначає керівник Центру політико-правових реформ.

Коаліція втрачає мотивацію

Політолог Віктор Небоженко вважає, що ухвалене рішення може мати непередбачувані наслідки. «Конституційний Суд хотів зробити як краще, а вийшло як завжди, – каже він. – Насправді, він погіршив ситуацію в країні, бо поставив себе на місце вищої законодавчої влади. Є законодавча база напрацьована і вона входить у конфлікт із рішенням Конституційного Суду».

Коментуючи рішення КСУ, спікер Володимир Литвин зазначив, що до певної міри губиться мотивація в коаліції. Він припустив, що можуть виникнути ускладнення в розгляді таких чуттєвих питань, як Податковий кодекс і держбюджет на наступний рік.

Політолог Володимир Фесенко зазначає, що віднині потреби в коаліції взагалі немає. За його словами, «виходячи з того, що ми повернулися в правове поле 1996 року, коаліція, як юридичний інститут, припинила своє існування».

В опозиції може відритися «друге дихання»

Лідери провідної опозиційної сили БЮТ заявили про необхідність провести позачергові вибори – як парламенту, так і Президента. Але самі вони визнають, що не бачать реальних шляхів для досягнення цієї мети. Натомість, експерти кажуть, що в опозиції є шанс об’єднати всі невдоволені зміною Конституції сили в парламенті. Адже раніше проти повернення старої Конституції виступали союзники регіоналів по коаліції – комуністи і Блок Литвина. За теперішніх умов конфлікт «коаліція-опозиція» може трансформуватися у протистояння «президент-парламент».

Політолог Михайло Погребинський припускає, що відновлення дії Конституції 1996 року може спровокувати конфлікт між суб’єктами коаліції і навіть усередині Партії регіонів.

Натомість Володимир Фесенко вважає, що зараз союзники регіоналів не підуть на відкритий конфлікт із Президентом.

Як діятиме опозиція за нових умов – наразі невідомо. Лідери 14 опозиційних партій зібралися у п’ятницю на нараду, щоб оцінити ситуацію та випрацювати спільну позиції.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.