BIOS відійде у минуле

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 4.10.2010 19:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11641

Зміни у програмному забезпеченні дозволять персональним комп’ютерам нового типу завантажуватись впродовж кількох секунд, тобто набагато швидше, ніж зараз.

Експерти розробили та почали впроваджувати новий тип програми, що починає роботу комп’ютера до того, як завантажується операційна система. Зараз значна кількість машин все ще працює за допомогою BIOS – коду, який був розроблений 25 років тому.

Тепер у виробництві починає домінувати нова програма під назвою UEFI (Unified Extensible Firmware Interface). Очікується, що вже у 2011 році більшість нових комп’ютерів працюватимуть саме на її основі.

За словами Марка Дорана з організації UEFI Forum, яка допомагає розвитку нової технології, автори BIOS розраховували, що програма буде встановлена приблизно на 250 тис. комп’ютерів. Але цю цифру було вже давно перевищено.

"Деякі частини BIOS, що працюють досі, існували ще в 1979 році, - каже Доран. – [Автори програми] здивовані так само, як усі інші, що вона все ще живе в багатьох системах".

За словами експертів, старий код є однією з причин того, що зараз для завантаження комп’ютера потрібно у середньому 25-30 секунд – лише після цього на моніторі з'являються перші ознаки роботи операційної системи. Новий код під назвою UEFI допоможе скоротити цей час до декількох секунд.

На межі

"С точки зору швидкості перезавантаження ми поки що не можемо досягнути миттєвості, але це вже набагато краще, ніж забезпечував BIOS", - запевняє Доран.

Одна з причин уповільнення процесу перезавантаження - це вбудована в BIOS архітектура комп’ютерів старого типу. Зокрема, програма виходить з того, що клавіатура та USB-прилади підключені до певних портів.

Для того, аби пристосувати подібну архітектуру для деяких сучасних систем, що не мають звичних приладів для введення інформації (як, наприклад, планшетних комп’ютерів) потрібні чималі зусилля.

Деякі виробники комп’ютерної техніки вже оснащують свої продукти системою на основі UEFI, але революція в цій галузі відбудеться після того, як на неї перейдуть фірми, що виробляють материнські плати.

"Я б сказав, що зараз ми знаходимося на межі вирішального моменту", - вважає Брайан Річардсон з компанії AMI, що розробляє програми для запуску комп’ютерів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.