Томенко вважає, що зміна Конституції - забезпечує Януковичу третій термін

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 5.10.2010 14:34 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11654

Складається, що головною метою повернення до старої Конституції було надати Президенту право балотуватися на третій термін.

Про це заявив сьогодні під час виступу на ранковому засіданні парламенту заступник Голови Верховної Ради, член фракції «БЮТ-Батьківщина» Микола Томенко.

«Біда в тій країні, де не поважають владу, але трагедія, коли ця влада не має легітимності», - сказав Томенко.

«Останнє рішення Конституційного Суду створює надзвичайно серйозну проблему розуміння того, як країна буде рухатися далі», - зазначив Томенко та нагадав, що в Конституційному праві існує принцип легітимності.

«Якщо запитати сьогодні в українського суспільства чи воно вважає правильним те, що викреслено шість років життя і вирішено жити по Конституції шестирічної давності, то 13% – це ступінь легітимності відповідного рішення КС», - повідомив Томенко.

Як відомо, згідно всеукраїнського опитування, проведеного «Українським демократичним колом» на замовлення Інституту політики, більшість українців (56,2%) вважають, що найкращим було б не змінювати Конституцію, а 13,3% опитаних вважає, що треба за рішенням Конституційного Суду повернутись до Конституції України 1996 року.

«Мудрий український народ майже у 60% сказав, що владі треба навчитися виконувати Конституцію і діяти по Конституції, а не змінювати її», - підкреслив Віце-спікер.

«Якщо говорити про правову легітимність, то ви свідомі того, що без парламенту ухвалення рішення про стару-нову Конституцію – це цинічне нехтування і законом, і Конституцією», - наголосив М.Томенко та підкреслив, що парламенту навіть не дозволили оприлюднити відповідне рішення КС.

Водночас, Томенко наголосив: «Складається, що головною метою повернення до старої Конституції було надати Президенту право балотуватися на третій термін».

«Я не кажу про ступінь легітимності цього рішення, головною метою якого було дати Президенту право балотуватися на третій термін, я питаю: які ж права має український народ за цією Конституцією», - додав він.

Заступник Голови ВР повідомив, що опозиція пропонує провести спеціальне засідання, на якому заслухати і фахівців, і Президента, і Конституційний Суд, «щоб зрозуміти яким може бути подальший розвиток нашої країни, яка пережила конституційну контрреволюцію» та ще раз наголосив, що КС було прийнято рішення, «яке фактично знівелювало ключову функцію Президента як гаранта Конституції, яке перетворило парламент в орган по голосуванню, а уряд в технічний орган».

Окрім того, Томенко наголосив, що опозиція вимагає створити у парламенті спеціальну комісію, яка б розслідувала «як так сталося, що практично половина тих самих членів Конституційного Суду, які кілька років назад навіть не взяли до розгляду таке подання, сьогодні проголосували за те, що ми шість років жили не в тій країні».

Також, за словами Томенка, опозиція буде вимагати розгляду постанови про відповідальність членів Конституційного Суду та рішення стосовно дострокових виборів парламенту та Президента.

«Якщо Президент не гарант Конституції, суспільство і опозиція повинні стати гарантами Конституції і захистити права громадян», - наголосив він.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.