Позаземне життя будуть шукати у стратосфері

Автор/джерело -  © Lenta.ru



Дата публiкацiї - 5.10.2010 15:04 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11655

Британські вчені спільно з фахівцями Європейського космічного агентства (ESA) запустять нову місію по пошуку слідів можливого інопланетного життя в земній стратосфері.

Про це пише газета The Daily Telegraph.

Місія по пошуку життя отримала назву CASS-E (Cranfield University Astrobiological Stratospheric Sampling Experiment - астробиологічний експеримент зі збирання біопроб із стратосфери, розроблений вченими університету Кранфілда). Наукові прилади будуть підняті на висоту 33,8 кілометри (стратосфера розташовується в проміжку від 11 до 50 кілометрів) за допомогою повітряної кулі, де, під час польоту, будуть відібрані проби мікроорганізмів, які могли бути занесені в стратосферу метеоритами.

Мікроорганізми, що потенційно існують в стратосфері, з високою вірогідністю, мають бути новими для учених, оскільки на такій висоті умови дуже сильно відрізняються від умов, що існують на поверхні планети. Основні відмінності - набагато більш розріджене повітря і помітно вищий рівень високоенергетичного сонячного випромінювання (якраз в стратосфері розташовується озоновий шар, який поглинає ультрафіолет, але випромінювання інших частот на висоті 40 кілометрів набагато інтенсивніше, ніж на Землі). Теоретично, якщо якісь живі істоти здатні витримати такі умови, то вони здатні переносити і клімат інших планет, наприклад, Марсу.

Гіпотеза, яка припускає, що життя або молекули, необхідні для його зародження, були початково занесені з космосу на Землю кометою або астероїдом, називається гіпотезою панспермії. Наразі у вчених немає переконливих фактів, що доводять її правомірність, проте останні спостереження показують, що на космічних об'єктах дійсно присутні достатньо складні органічні молекули.

Втім, одночасно існують докази того, що потрібна для появи життя органіка могла "самостійно" утворитися на Землі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.