Президенту Януковичу вже не подобається і Конституція 1996 року

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 5.10.2010 16:42 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11659

Президент України Віктор Янукович має намір створити нову Конституцію України, проте, не зовсім зрозуміло, чим вона відрізнятиметься від реанімованої Конституційним Судом.

Про це він заявив у виступі на Всеукраїнських зборах юристів.

«Нещодавно Конституційний Суд України проголосив рішення, яким визнано неконституційним Закон України «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року. Одночасно Конституційним Судом України визначено, що визнання неконституційним Закону 2222 відновлює дію попередньої редакції норм Конституції України. Це забезпечує стабільність конституційного ладу України, гарантування конституційних прав і свобод людини і громадянина, забезпечення цілісності, непорушності та безперервності дії Конституції України, її верховенства на всій території України». - сказав Президент Янукович.

Він зазначив, що безумовно, це рішення буде виконано.

«Рішення суду було необхідним, оскільки політична влада в Україні не була готова приймати непрості рішення, щоб привести наш спосіб державного управління у відповідність з Конституцією України». - наголосив Президент.

Між тим, на думку Президента Януковича Конституція 1996 року не відповідає українським реаліям сьогодення. «Під час прийняття Конституції у 1996 році її привітали як «зразкову Конституцію», що сприятиме розвитку демократії в Україні. Той поступ вперед, якого досягла наша держава з часу прийняття цієї Конституції, став можливим завдяки цьому документу. Але виклики сьогодення спонукають нас до подальших редакційних змін Конституції, щоб вона стала тим маяком, що освітлює шлях до нашої мети – інтеграції України до європейського співтовариства». - сказав Янукович.

Він наголосив, що під час виборчої кампанії не приховував, що має намір змінити Конституцію: «Я говорив під час різних виборчих кампаній, а також в перший місяць свого президентства про необхідність реформувати Конституцію. Зараз настав час розпочати цей процес. Я розглядаю рішення КСУ як каталізатор, що допоможе залучити суспільство до широкого діалогу щодо включення найкращих норм у нашу Конституцію. Ця робота – це наш обов’язок і зобов’язання перед українським народом».

Янукович сказав, що нова Конституція має відповідати європейському вектору України. «Ми не створюємо цей документ під тиском поточної політичної кон’юнктури чи на догоду будь-якій політичній силі. Результатом конституційної реформи має стати документ, непідвладний часу, що захищатиме права усіх українців і забезпечить механізм перетворення нашої держави на по-справжньому демократичне суспільство у західному сенсі цього слова». - сказав Янукович.

Він окреслив також своє бачення системи державного устрою України, як президентсько-парламентської республіки: «В основі позитивних перетворень у державно-правовій сфері вважаю необхідним вироблення обґрунтованої державної стратегії і тактики, а також механізмів реалізації системних реформ, які охоплювали б всі сфери суспільного життя. Їх метою є оновлена Україна як сучасна держава зі стійкою політичною системою, в якій є:

- сильний Глава держави з практичними важелями координації і контролю над реалізацією ключових питань реформ та стратегічного курсу держави;

- компетентний, політично структурований парламент з сильною більшістю і впливовою опозицією;

- відповідальна та професійна виконавча влада, тобто Кабінет Міністрів;

- економічно забезпечене і відповідальне перед місцевими громадами місцеве самоврядування;

- незалежні, справедливі суди, яким довіряють громадяни України.

Система має бути збудована навколо трьох гілок влади (виконавчої, законодавчої та судової), з відповідними механізмами стримувань та противаг, що забезпечуватимуть належну взаємодію органів влади, і водночас унеможливлюватимуть узурпацію влади. Така політична система повинна реалізуватись якомога швидше».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.