Французи побачили в Україні «відкат» демократії за правління Януковича

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 6.10.2010 11:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11666

Французькі політологи вважають, що демократичний процес в Україні з моменту приходу до влади команди Януковича припинено.

Про це йшлося на семінарі в Парижі, проведеному незадовго до візиту Януковича до Франції.

За кілька днів до першого офіційного візиту Віктора Януковича до Парижа французькі політичні спостерігачі, науковці, експерти та журналісти провели в понеділок семінар на тему «Україна: президентство Януковича». Ініціатором заходу стала професор Інституту східних мов та цивілізацій, науковець Центру міжнародних досліждень Анна де Тингі.

Вердикт французів щодо політичної ситуації в Україні суворий: демократичний процес зупинено.

Так стверджує, зокрема, лектор факультету політичних наук університету Париж-1 Юлія Шукан. Політика Януковича не є послідовною, це політика відмежування від свого попередника Віктора Ющенка практично в усіх сферах. І це турбує Захід, який зовсім недавно вітав Україну зі значними демократичними перемогами. Сьогодні відбувається неприхований «відкат» назад.

Особливо що стосується будівництва жорсткої вертикалі влади та наступ на свободу слова. Яскравий приклад цього – повернення до старої Конституції, закріплене Конституційним судом України минулої п'ятниці.

Економічна ситуація складна, але не безнадійна

Складну економічну ситуацію, яку одержав у спадок теперішній Президент, аналітики і, зокрема, Анна Дорбек, фінансовий фахівець банку БНР-Паріба, пояснюють не стільки пасивністю попередника Януковича, скільки світовою кризою, яка найболючіше вдарила по країнах зі слабкою економікою.

Саме так було визначено ситуацію в Україні. Зокрема її характеризує падіння внутрішнього валового продукту в 2009 році, зростання зовнішнього боргу, девальвація гривні. Експорт сталі, який складає 40% від загального обсягу експорту країни, значно зменшився порівняно з попередніми роками. Досить поганий врожай погіршив становище в сільському господарстві.

Разом з тим французькі експерти відзначили, що Україна має надзвичайний економічний потенціал. І саме це є відправною точкою в пошуках шляхів виходу з кризи.

Уряд має програму економічного розвитку, але для реалізації необхідно провести низку непопулярних реформ. Утім, ці реформи, вважають фахівці в галузі економічної аналітики, вкрай необхідні для майбутнього економічного зростання. Зокрема це стосується підвищення цін на енергоносії в усіх галузях, у тому числі й у приватному секторі. Гостро стоїть питання реформування банківської системи. Також надзвичайно багато проблем у сільському господарстві, які гальмують розвиток цієї галузі, відзначили учасники семінару


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.