Вчені розкрили таємницю кілець Сатурна

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 7.10.2010 14:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11684

Останні спостереження апарату "Кассіні", що працює в безпосередній близькості від Сатурна і його супутників, показують, що кільця планети - це супутники планети. Правда, такими вони були сотні мільйонів років тому.

Зараз вони перетворилися на відносно рівномірно розсіяну кільцеподібну хмару з каміння, пилу і газу. Як відзначають астрономи, дана теорія вірна принаймні відносно одного з кілець Сатурна.

Так, у процесі вивчення кілець вдалося виявити, що так зване зовнішнє кільце G гравітаційно взаємодіє з поки ще існуючим супутником Сатурна Мімас.

"У минулому на місці кільця G виразно був місяць. Деякий час тому він був зруйнований, після чого на цьому місці залишилося кільце з льоду, щебеню і великих каменюк. На сьогодні ми можемо бачити, як ці уламки просто обертаються навколо Сатурна"- говорить фахівець дослідницького центру імені Еймса Джефф Куззі.

На сьогодні великі об'єкти в кільці G відчувають слабкий гравітаційний вплив з боку супутника Мімас, який теж обертається навколо Сатурна. Це тяжіння і було зафіксовано апаратом "Кассіні".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.