Дерев’яний аімулет шепоче поеми на хвилях невидимого світла

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 13.10.2006 13:15 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1169

У цьому скромному на вигляд виробі дивовижним чином злилися традиційне японське мистецтво і новітні напівпровідникові технології. Опинившись в потрібний час у потрібному місці, цю дрібницю слід прикласти до вуха. І тоді ви почуєте яку-небудь цікаву історію.

Нескладний принцип роботи Aimulet LA: 1 - CD-програвач або мікрофон, встановлений в одному з приміщень експозиції; 2 - мережа інфрачервоних світлодіодів; 3 - мікросфери Sphelar; 4 - динамік (ілюстрації AIST).

2 жовтня були оголошені лауреати премії Good Design Award 2006, яка вручається японською організацією реклами промислового дизайну JIDPO.

Як завжди, нагороди за дизайн у найрізноманітніших категоріях отримали десятки нових виробів (чомусь, переважно з Японії і Південної Кореї): від витончених перукарських ножиць і губної гармошки до екологічного котеджу і стрілоподібного швидкісного потягу, що виходить незабаром на залізниці Тайваню.

Але ми хочемо розповісти не про них. Один із призів отримала дивна дерев'яна коробочка, яку роздавали відвідувачам всесвітньої виставки EXPO 2005, що пройшла минулого року в префектурі Айчі (Aichi).

Коробочка завоювала приз у номінації "Екологічний дизайн" і в категорії "Нова межа". Автором дизайну і, мабуть, самої ідеї цієї загадкової коробочки є Сундзі Яманака (Shunji Yamanaka), а називається вона Aimulet LA.

Не дивлячись на премію за дизайн, зовнішність - далеко не головне в цій штуковині. Адже коробочка ця - не що інше, як електронний прилад, створений руками Хідео Іто (Hideo Itoh) і його колег із японського Національного науково-технічного інституту (AIST).

Назва Aimulet утворена від слова amulet ("амулет") додаванням букви "i", яка означає і intelligent, і interactive, і infrared, і ai (японський - "любов"), а ще "Ai" є скороченням від Aichi - назви префектури, де і дебютувала новинка. Що стосується LA, то - це ініціали Лорі Андерсон (Laurie Anderson), яка на виставці EXPO 2005 показувала інтерактивну інсталяцію Walk Project.

Walk Project був японським садом, прогулюючись по якому, відвідувачі чули вірші на чотирьох мовах. Чому ж звуки різного вимову не заважали один одному? Все дуже просто. Так само не змішуються один з одним десятки синхронних перекладів на якій-небудь міжнародній конференції. Людині тільки потрібно було узяти в руки необхідну коробочку.

Ось тут ми дісталися до суті розмовляючого "Аімулета". За що він отримав нагороду Good Design Award 2006? За "винахідливу суміш нової технології і природних матеріалів". Матеріал, із якого зроблений Aimulet LA, - це формований бамбук, екологічно чистий, нешкідливий, придатний до утилізації, а також приємний на вигляд і на дотик. Усередині нього - нескладна електроніка, зокрема, крихітний динамік на лицьовій стороні й ряд мікросферичних сонячних батарей на нижньому торці корпусу.

Принцип роботи мікросферичної сонячної батареї. У центрі: зразки сонячних панелей з сотнями таких украплених кульок. Справа: під час виробництва основи для напівпровідникових мікросфер Sphelar застосовується метод, схожий з процесом виготовлення дробу: розплавлений кремній капає усередині високої башти, застигаючи на льоту (ілюстрації Kyosemi).

Логічно запитати: "А що за звір такий - мікросферичні сонячні батареї?" Spherical micro solar cells або Sphelar (“сфелар”) - це новинка японської компанії Kyosemi. Вона є сонячною батареєю у вигляді кульки діаметром від 1 до 1,5 міліметрів, із двома вихідними контактами на полюсах.

Декілька сотень таких мікросфер вмонтовують в пластик або скло найрізноманітнішої форми - від гнучких прямокутних пластин до куль діаметром в десяток-другий сантиметрів.

Сенс Sphelar в тому, що розсип цих міліметрових кульок вбирає світло, що приходить із усіх напрямів, а отже, може ефективно утилізувати не тільки прямі промені Сонця, але й відбиті від навколишніх предметів або дзеркальної підкладки в сонячній батареї.

На основі Sphelar японці пропонують створювати симпатичні сонячні панелі для портативної електроніки і різних побутових приладів. Незвичайний дизайн таких збирачів світла грає не останню роль.

У AIST вважають, що Aimulet LA може не тільки працювати гідом у музеях або на виставках, але і продаватися як вхідний квиток (фото AIST).

У бамбуковому "Аімулеті", що нашіптував минулого року відвідувачам EXPO вірші, 12 цих мікрокульок служать подвійній меті. Тут вони одночасно є і джерелом енергії, і засобом комунікації.

Секрет саду Лорі Андерсон полягав в світлодіодах, захованих у нижній частині доріжок і мостів саду. Коли люди прикладали Aimulet LA до вуха, "сонячні кульки" у нижньому торці комунікатора ловили світло від цих діодів. А світло це модулювалося аудіосигналом від CD-програвача.

Простота рішення задачі, разом з витонченістю виконання і відсутністю батарей живлення, принесли дерев'яній коробочці приз за "екологію" у дизайні.

Тепер AIST розраховує, що Aimulet LA знайде собі роботу на інших виставках, в музеях, на вокзалах, в парках і інших місцях, де добре було б роздавати відвідувачам кишенькові індивідуальні "гіди", що розповідають про експонати, про те, "як пройти." і т.д.

Бамбуковий комунікатор ідеально підходить на цю роль. Він дешевий, він не займає радіочастот, які можуть знадобитися іншим пристроям, не вимагає заміни батарей. Нарешті, він просто симпатичний, повідомляє Мембрана.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.