Хроніки вільного вибору. У Василькові влада продемонструвала народу хто пан, а хто бидло

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 8.10.2010 10:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11699

Відмовою в реєстрації кандидатів, бійками та скандалом завершилася в ніч з 7 на 8 жовтня робота Васильківського міського виборчкому в Київській області.

Кандидати, яким відмовили, та правники заявляють, що таким чином виборчком і міський голова підігрують Партії регіонів. Голова ж васильківського міського виборчкому Олександр Крикунов запевняє, що діє законно.

Кількадесят кандидатів у депутати та претендентів на посаду мера виборча комісія Василькова не зареєструвала. Це рішення вона мотивувала нібито неповною інформацією в їхніх автобіографіях. Причому частина з них не отримала копій рішення виборчкому і дізналася про це неофіційно.

«У нас 40 партій хотіли взяти участь у виборах, – розповідає кандидат на посаду міського голови Василькова Валерій Попович. – 7 жовтня – останній день, коли комісія може реєструвати кандидатів. Але маємо цифри: зареєстровані кандидати лише від трьох партій. Це нормально чи ні? Мета – всіх вимести і залишити своїх».

Загалом міська виборча комісія відмовила в реєстрації кандидатам від партій «Єдність», «Фронт змін», «Сильна Україна», «Свобода» та інших. Таким чином, комісія підіграє кандидатам від влади, зазначає васильківський правозахисник, представник партії «Єдність» Олексій Кривша.

«Час роботи комісії обмежили трьома годинами на день, – каже він. – При тому, що багато партій та кандидатів від них. Процес штучно затягується. Останнє засідання комісії щодо реєстрації кандидатів було призначене на восьму вечора сьомого листопада».

Побили кількох немолодих кандидатів

О восьмій вечора кандидати, яким відмовили у реєстрації, принесли до міської виборчої комісії виправлені пакети документів. Але до комісії їх не пустили невідомі молодики, які заблокували двері. Виникла бійка, під час якої побили кількох немолодих кандидатів, а одному з них розламали відеокамеру.

Після цього голова виборчої комісії Олексій Крикунов вийшов до кандидатів та ЗМІ у супроводі «Беркуту» та став вимагати, щоб вони звільнили приміщення.

Юрист Всеукраїнського об’єнання «Свобода» Степан Кударенко відзначив, що у приватній розмові Крикунов пообіцяв йому, що більшість кандидатів зареєстровані не будуть, оскільки «всі потрібні вже зареєстровані» – процитував голову комісії Кударенко.

За 15 хвилин до півночі 8 жовтня виборча комісія оголосила своє рішення: були зняті з реєстрації кандидати від усіх партій, окрім Партії регіонів, та двох її союзників, повідомили Радіо Свобода в місцевому штабі партії «Єдність».

Дії Васильківського міськвиборчкому, які не дають кандидатам можливості взяти участь у виборах, є незаконними, констатує заступник голови ЦВК Андрій Магера.

«Такого рішення ЦВК не приймала, і дії територіальної комісії, яка обмежує час прийому документів, треба оскаржувати у суді. На жаль, у ЦВК таке рішення оскаржити неможливо, згідно з новим законом ми не розглядаємо подібні скарги, – говорить Магера. – Постанова (про реєстрацію або відмову в ній) має бути видана представникові політичної сили, який подавав кандидатури. На реєстрацію. Щодо погроз – треба звертатися до правоохоронних органів».

Кандидати у депутати та голови Васильківської міської ради, яким відмовили, наразі об’єднують зусилля, щоб зареєструватися через суд.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.