Приховати інфляцію не може навіть маніпулятивна статистика

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 11.10.2010 10:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11716

Нацбанк зафіксував минулого місяця максимальний від 1998 року для вересня приріст індексу споживчих цін. Незалежні економісти очікують до кінця року ще один стрибок інфляції.

Згідно з опублікованою Національним банком України експрес-оцінкою інфляції за вересень, в державі спостерігався максимальний від 1998 року для цього місяця приріст індексу споживчих цін.

Національний банк визнав, вересневий інфляційний стрибок мало не наполовину збільшив показник річної інфляції, яка тепер сягнула десяти з половиною відсотків замість менше семи з половиною відсотків на початку року.

Економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь в інтерв'ю Deutsche Welle сказав, що на 80 відсотків вересневий ривок інфляції обумовлений сезонним подорожчанням продуктів харчування. Найбільше подорожчали, за словами Жолудя, овочі, молоко та молокопродукти і меншою мірою – м'ясо та м'ясопродукти. Крім того, за спостереженнями фахівців, з початку року інфляція прискорювалася ще й внаслідок зростання цін на газ для населення.

Не остання інфляційна хвиля

До кінця року економіст очікує подальшого розгортання інфляції, яке спричинить очікуване зростання комунальних тарифів, які встановлюють місцеві адміністрації: "В них зараз перевитрати і, скоріш за все, вони будуть проводити підвищення одразу після виборів. Через те, що зростання тарифів напередодні може негативно вплинути на рейтинг діючої влади".

З огляду на ці фактори, річний рівень подорожчання життя в державі економісти Міжнародного центру перспективних досліджень очікують на рівні 13 відсотків.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.