У глибинах Марса може протікати життя

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 12.10.2010 10:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11726

Американські вчені з інституту планетології міста Тусона, що вивчили склад скельних порід Марса, дійшли висновку, що в глибинах планети може протікати життя.

Фахівці інституту вивчили хімічний склад скель у центрі кратера, розташованого на північний захід від гігантського марсіанського плато Великий Сирт. Вони виявили в цьому місці гідротермальні корисні копалини, зокрема карбонати - солі вугільної кислоти.

"Поклади карбонатів, які колись існували на глибині шести кілометрів нижче поверхні Марса, виявилися викинуті наверх у результаті влучення метеорита", - пояснює один з учасників дослідження Джозеф Мічальскі.

Карбонати розташовані поруч з гідратованими силікатними мінералами, що мають, на думку вченого, гідротермальне походження.

"Скелі з карбонатів з різних причин тривалий час були Священним Граалем для дослідників Марса", - говорить Мічальскі, - Одна з причин полягає в тому, що на Землі карбонати формуються в океанах і озерах. Те ж саме могло відбуватися і на Марсі - поклади солей вказують на те, що на цій планеті були водоймища", - пояснює учений.

За його словами, карбонати могли утворюватися на дуже великій поверхні давнього Марса, згодом покритій потоками вулканічної лави. По суті, захоплююча історія марсіанської води може бути просто покрита більш молодою лавою.

Нові результати, на думку планетарного геолога, мають важливе значення для відповіді на питання про населеність марсіанської поверхні.

Також Мічальскі уточнює, що наявність карбонатів поруч з гідротермальними силікатами вказує на те, що гарячі джерела існували глибоко в марсіанській корі. Таке середовище за своїм хімічним складом схоже з гідротермальними системами на дні океанів на Землі, в яких існує велике скупчення організмів, які іколи не виходили на поверхню.

"Холод і суха поверхня Марса - незручні умови навіть для мікробів. Якщо ми зможемо ідентифікувати місця, придатні для життя в глибинах Марса, це буде великим кроком вперед для астробіологічних досліджень червоної планети", - підсумував фахівець.

Нагадаємо, раніше Фахівці NASA виявили на кількох знімках поверхні Марса, зроблених камерою HiRISE, встановленою на апараті Mars Reconnaissance Orbiter, темні утворення, що нагадують за формою дерева.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.